HD for alle penga!

Det var under LLB07 i Oslo spektrum at det gikk opp for undertegnede at HD-kameraer har kommet for fullt. Det var ikke et eneste videokamera å se som kun opererte på standard oppløsning. Et minimumskrav blant de profesjonelle kameraene var høyoppløselige bilder og Panasonic har dratt den enda lenger ved å tilby mulighet for opptak i stort sett alle profesjonelle formater på et videokamera. Alt takket være et minnekort.

Alternativ tekst mangler

P2-minnekortene virker nærmest som en revolusjon i mine øyne. Ved hjelp av et kamera som er hakket større enn forbrukermodellene (HVX200) kan du altså spille inn i formater som du tidligere måtte løfte en viss mengde i benken for å håndtere. Det VAR en hake ved P2-kameraene da de ble lansert. Kun 8GB kunne du filme på et kort, men nå er det dobbelte en realitet og 64GB ligger i horisonten. Noen kameraer har også opptil 5-6 porter for slike kort. Koster gjør det jo så klart, men om du først har råd til kameraet har du vel kanskje råd til minnekort også?

Barnesykdommer er ikke uvanlig når nye teknologier kommer. Redigering av HDV har vært en utfordring, men begynner nå å bli overkommelig for Ola Nordmann. Og om han klarer det er det naturlig at også de profesjonelle aktørene har denne muligheten. De skulle i hvert fall ikke ha noen problemer med datamengden. Ved redigering av kinofilm jobber de jo allerede med enorme oppløsninger.

Utfordringen ligger derimot i kostnad. Systemene som brukes ved redigering av kinofilm er ikke en hjemmesnekra AMD64 PC eller en Dell Dimension. Derimot er det snakk om store klustersystemer hvor rendering kun foregår når det er nødvendig. ”Ola TV-produsent” har ikke råd til slike systemer og er derfor avhengig av vanlige maskiner som takler denne datamengden.

Prisene på videokameraene har ikke akkurat vært snille de heller. Sony HDR-FX1, som så vidt jeg vet var det første HDV-kameraet, ble ansett som relativt rimelig da det ble lansert med en utsalgspris på 29’000kr. Oppfølgeren til Canon XL2, Xl-H1, koster fortsatt rundt 80'000kr. Nå får du Sony HC3 til ca. 8500kr.

Med moderne PC-er og Mac-er er ikke datamengden lenger noe problem. Adobe, Apple og resten av programvareutviklerne har i tillegg lansert versjoner av sine programmer som støtter HDV. I likhet med meg har du kanskje kjøpt deg en såkalt ”HD-Ready” -TV og med BlueRay / HD-DVD rett rundt hjørnet er vel tiden endelig inne for HD over hele rekka.

Alternativ tekst mangler

Forbrukerformatet med høyoppløselige bilder kalles HDV. Dette er et samarbeid mellom Sony og JVC som nå også Canon og Panasonic adopterer. Formatet er uten tvil det billigste av de ulike HD-formatene, både med tanke på selve materialet og det nødvendige utstyret. De mange fordelene ved HDV gjør at også flere profesjonelle utnytter det.

Jan Arrhénborg var en av de første som tok HDV i bruk til profesjonell videoproduksjon. Han tok med seg et HDR-FX1 og dro til Australia. Her lagde han informasjonsfilmer for legemiddelselskapet AstraZeneca og fikk erfare mange av barnesykdommene som HDV hadde, noe som sikkert førte til mye frustrasjon. I første utgave av det nye bransjemagasinet Monitor uttaler han derimot at samtidig som HDV blir billigere og billigere vil DV etter hvert dø ut. Det er kvaliteten som avgjør og der er HDV klart best.

De som trodde at NRK og TV2 kun har oppgradert til HDV i sin nye kamerapark tar derimot feil. Gamle travende formater som DVCPro og XDCAM har begge lansert sine HD-varianter.

Alternativ tekst mangler
Bilde: NTV.no

HD er definitivt kommet for å bli og jeg vil benytte anledningen til å oppfordre alle som er på jakt etter et nytt videokamera om å ta en titt på HD-modellene der ute. Om du så ikke vil se noen forandringer på TV-en din i dag, vil det være en fryd den dagen du får deg en HDTV. Tilsvarende vil det være en enda større nedtur den dagen du får deg en HDTV og ikke har barnefødselen i høy oppløsning. Dvs. den prosessen gjør seg kanskje best i gårsdagens oppløsning.

Merk at jeg sier gårsdagens oppløsning. Dagens oppløsning er nemlig høy og den er kommet for å bli. Omlegging til digitalt bakkenett er i gang og om ikke lenge vil ikke lenger HD virke spektakulært, men SD virke gammeldags. Vil du sitte igjen på gjerdet?Kilde: Monitor, LLB07

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen