HD DVD-format godkjent

Et forslag fra Toshiba og NEC til High Definition (HD) DVD som neste generasjons DVD-format, er nå blitt godkjent av DVD Forum.

Forslaget gjelder både "read-only" (ROM) og overskrivbare formater, men kun ROM-formatet versjon 0.9 fikk godkjennelse av DVD forum.

HD DVD bruker fiolett laser for lesing og skriving. Kapasiteten er på 15-20 Gigabyte per side, og formatet bruker samme disk-struktur som dagens DVD-plater.

Blu-ray-formatet er tidligere blitt profilert av blant annet Matsushita, Sony, Royal Philips Electronics og Samsung Electronics, et format som mangler tilbakevirkende kompabilitet med dagens DVD-standard. Blu-ray er foreløpig ikke blitt foreslått som neste generasjons DVD-format, men HD DVD og Blu-ray kan anses som konkurrenter til å bli neste generasjons DVD format.

Nå skal det sies at DVD Forum ikke har all makt når det gjelder hvilke standarder som skal bli tatt i bruk. For eksempel er DVD+R/RW ikke en godkjent standard fra DVD Forum sin side, til tross for at nettopp DVD+R/RW trolig er det mest populære DVD-formatet for tiden.

hddvd.org finner du oversikt over potensielle fremtidige DVD-formater.

(Kilde: TechWeb)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen