HD-video på DVD eller SD-kort

Alternativ tekst mangler

Panasonic inviterte til presselansering på Lanzarote, og Akam ble med. Det vi fikk se var to nye videokameraer – Panasonic HDC-SD1 og HDC-DX1 – som tar opp video i 1440 x 1080i på henholdsvis SD-kort og DVD-plater. Det er ellers få forskjeller på kameraene. DX1 er naturligvis større, siden det skal ha plass til DVD-systemet. Det har også en elektronisk søker, der SD-1 må nøye seg med LCD-skjermen. Ellers er spesifikasjonene like.

Alternativ tekst mangler

3 CCD
I motsetning til for eksempel Sony HC3, som benytter en CMOS-sensor, har Panasonics modeller 3 CCD-sensorer. Dette gir bedre fargegjengivelse og høyere bildekvalitet, men koster også mer penger.

Fordeler og ulemper
Vi er i utgangspunktet skeptisk til SD-kort som lagringsformat. For det første er kapasiteten begrenset, og for det andre er der det kostbart å kjøpe mer lagringsplass. Det første problemet er i ferd med å løse seg selv, i og med at du kan få 40 minutter videoopptak i høyeste kvalitet inn på en 4GB brikke. 8 GB SD-kort er lansert, og 16 GB vil antakelig komme i løpet av neste år. Derfor bør ikke det være et problem på sikt. Problemet er fortsatt når kortet er fullt, og du er langt hjemmefra. Da må du enten ha med deg en PC, eller en annen mobil enhet til å laste opptakene over på.

Fordelene med SD-kort er relativt opplagte. Du sparer plass og vekt, og systemet blir mer robust, i og med at det ikke er noen bevegelige deler i opptakssystemet.

DVD-opptak på HD-video stiller vi også noen spørsmålstegn ved, siden du ikke uten videre kan putte plata i en DVD-spiller og se opptaket rett på TV. Dagens DVD-spillere støtter ikke oppløsningen eller formatet. Du må ha en Blue-Ray-spiller for å kunne gjøre dette, og de er ikke veldig utbredte ennå. Til gjengjeld er DVD-plater langt billigere enn SD-kort, og det er mulig å lagre opptakene på platen.

Alternativ tekst mangler
Bildestabilisator og 3 CCD-elementer

Avansert optikk og lyd
Begge modellene har 12x optisk zoom, og optisk bildestabilisator i et Leica Dicomar objektiv. Vi fikk prøve HDC-SD1 i noen timer, og kan si at bildestabilisatoren er svært nyttig, men bare så vidt god nok til at den fungerer med full zoom når du står stille. Vi ble plassert ombord på en del ting som beveget seg, og da var det, ikke uventet, umulig å holde kameraet rolig nok på full tele. Men det at du kan få et stabilt bilde på brennvidder tilsvarende 462mm uten bruk av stativ er ganske imponerende.

Kameraene har innebygd 5.1 surround med fem mikrofoner. Det er bygd inn en zoomfunksjon på mikrofonene, slik at kameraet kan zoome både lyden og bildet samtidig. Denne muligheten er valgfri.

Ingen av kameraene er utpreget avanserte. De har en del innstillinger som er kjekke å ha, og du kunne faktisk sette lukker og blender manuelt. Det vi savnet var en knapp for å låse eksponeringen når du skal panorere over områder med ulike lysforhold. Det hadde vært svært nyttig. Men vi har informert en av sjefsingeniørene fra hovedkontoret i Japan om problemet, som lover å fikse det til neste versjon.

Testresultater
Dette er ingen vanlig test. Vi fikk 4 timer der vi fikk testet kameraet i løpet av et ferdig opplagt program. Vi har derfor ingen ordentlige målinger, og har ikke utført noen av de vanlige testprosedyrene våre. Dette er derfor bare vårt inntrykk etter å ha brukt kameraet denne korte tiden.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde av SD1 i produktguiden

HD-video stiller høyere krav til sensorene, og Panasonic har satt inn tre 1/4 tomme sensorer, som er større enn de tradisjonelle 1/6 tomme sensorene. Det gjør at kameraet får større piksler, og kan klare seg med mindre lys. I følge Panasonic kan kameraet fungere ned til 6 lux i ”Colour night view” modus. Vi testet denne, og fikk svært lange lukkertider og dårlig autofokus. Den er med andre ord best til stillestående motiver.

SD1, som vi testet, hadde de fleste funksjonene i menyene, eller på knapper på enden av kameraet som peker mot brukeren. Zoombryteren var på toppen. Batteriet var internt i kamerahuset, og LCD-skjermen var på 3 tommer, og var skarp og klar. I sterkt sollys var det likevel vanskelig å se hva som foregikk, og da savnet vi en søker. Men vanligvis var vi glade for å slippe den ekstra vekten.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde av DX1 i produktguiden

Skulle du holde kameraet helt stille, hjalp det å holde det inntil kroppen, og ganske lavt. Problemet da, var at utløserknappen kom inntil kroppen, og kunne stoppe opptaket.

Det at kameraet ikke har bevegelige deler, gjør at det kan starte raskere – både når du slår det på, og når du starter opptak. Det føltes merkbart raskere enn Mini-DV-kameraer jeg kan sammenlikne med. Men når vi stoppet opptaket, tok det vanligvis et par sekunder før kameraet reagerte, og det var litt irriterende å ikke vite om vi hadde trykket ordentlig på knappen eller ikke.

Alternativ tekst mangler
Stillbilde fra SD1. Klikk for full størrelse.

Kamereaene kan ta stillbilder i 1920x1080 piksler (2 meagpiksler). Det gir helt kurant bildekvalitet for utskrifter i 10x15 cm, men sammenliknet med videokvaliteten var det litt nedtur. Det er ikke imponerende, men kan fungere tilfredsstillende dersom du har lite behov for stillbilder, og ikke ønsker deg et eget kamera eller store utskrifter.

Det nye videoformatet til Panasonic kalles AVCHD, og gir svært høy bildekvalitet. Vår skepsis til for sterk kompresjon ble gjort til skamme, og da vi så på opptakene på HD-TV-er etterpå må jeg innrømme at det var imponerende – antakelig det beste vi har sett. Dessverre finnes det ingen codec for formatet ennå, så vi kan ikke vise dere eksempler ennå.

SD1 har en beskjeden vekt på 430g og måler 74x69x142mm, mens DX1 veier 680g og måler 92x91x174mm. Begge deler uten batteri eller lagringsmedium. DX1 har et større batteri enn SD1, og dette stikker utenfor kamerahuset.

Alternativ tekst mangler

Pris og tilgjengelighet
SD1 leveres med et 2 GB SD-kort, og får en veiledende pris på ca 15 000 kroner. DX1 er ca en tusenlapp rimeligere, til tross for optisk søker og mer komplisert opptakssystem. Forskjellen skal skyldes minnekortet som følger med SD1. Ingen av dem er klare for julehandelen, og du må nok vente til februar før du kan kjøpe dem.

Dersom prisen er innenfor budsjettet ditt, tyder vår litt korte erfaring på at dette er noe av det beste du kan få tak i, uten å bevege deg opp i proff-markedet. Vi var imponerte.

Presselanseringen foregikk på Lanzarote, og Panasonic betalte alle våre omkostninger.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen