HD-video for hjemmebruk

Videokameraene får nå skikkelig høy oppløsning, slik at familiemiddager og begivenheter kan fanges i sin fulle prakt. Det siste året har markedet for HD-videokamera tatt av, og som vanlig ligger vi nordmenn langt framme i forhold til resten av Europa. Mens tall for de 11 største europeiske landene viser at hvert tiende videokamera som selges er HD-klart, er tilsvarende tall for Norge hvert fjerde.

Trond Sliper, produktsjef hos Canon, tror overgangen til HD-kamera har flere årsaker.

- Det er kommet mange nye modeller på markedet, nye formater har gjort sitt inntog og kameraene har blitt mindre og programvaren bedre. I tillegg ser vi at folk legger ut stadig mer material på internett, samt at de fleste både har HD-klare flatskjermer og kraftige nok PC-er til å redigere HD-film, sier han.

Tre nye fra Canon

Nå lanserer Canon altså tre nye HD-videokamera - HF11, HG20 og HG21. Førstnevnte er etterfølgeren til kameraet HF10, og er utstyrt med dobbelt flash-minne og dobbel internminnekapasitet sammenlignet med HF10. HF11 kan gjøre opptak med full HD-oppløsning på 1.920 x 1.080.

Flashminne, det vil si at du bruker minnekort i stedet for andre opptaksmedier som tape, DVD eller harddisk, er mindre kraftkrevende og mer robust enn andre opptaksmedier, og gjør det mulig å lage HD-videokameraene betydelig mindre og lettere. Det vises også på salgstallene, hvor kameraer med flashminne har gjort et kraftig hopp det siste halvåret og er nå det mest populære lagringsmedet på videokameramarkedet.

Best på AVCHD
Canon lanserte også to harddisk-kamera, HG20 og HG21. HG20 har lagringskapasitet på 60 GB, nok til over 22 timer med videoopptak, mens HG21 dobler kapasiteten til 120 GB. Begge videokameraene har i tillegg et nytt MXP-opptaksprogram med maksimum datahastighet på 24 Mbps, som er beste tilgjengelige hastighet for AVCHD-formatet. Modellene kan videre skilte med opptak til to ulike minnetyper. Du kan ta opp direkte til den interne harddisken eller på utskiftbare minnekort.

Fortsatt er HD-kameraene noe dyrere enn videokamera med standardoppløsning, du må regne med å betale rundt to til 2,5 ganger mer for et HD-videokamera.

- Vi ser at for mange ligger prisbarrieren på videokamera rundt 10.000 kroner, sier Erik Andersen, informasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen.

Prisen Canon HF11 ligger på 11.300 kroner, HG20 vil koste rundt 8.300 kroner, mens HG21 vil koste 12.200 kroner. Alle kameraene kommer i salg i løpet av september.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen