Anmeldelse
Christian Bale i Rescue Dawn.

HD-tortur i Laos

Den tyskfødte amerikaneren Dieter Dengler har alltid drømt om å fly og får drømmen sin oppfylt da han blir pilot i den amerikanske marinen på 60-tallet. Gleden blir kortvarig da Dieter blir skutt ned under et oppdrag over Laos og etter hvert blir fanget av en lokal milits. Dette er begynnelsen på et mareritt med mishandling, utsulting og tortur i en skrekkelig fangeleir.

Werner Herzog – som selv er en tysker – står bak regien av dette intense krigsfangedramaet fra 2006 som er basert på en sann historie. Vi finner Christian Bale i hovedrollen som Dieter Dengler, med Steve Zahn og Jeremy Davies i birollene. Rescue Dawn var ingen stor suksess på kino, men har senere gjort det godt på hjemmevideomarkedet. Nå er den altså kommet på Blu-ray her i Norge.

Bautaen Bale

Til tross for at det er den kunstneriske og kompromissløse Werner Herzog som står bak regien, fremstår Rescue Dawn som en av hans mest streite verker. Og dette i en film med omfattende mental og fysisk slitasje på rollefigurene som følge av grusomme hendelser. Rescue Dawn kan virke som en deprimerende fortelling om et helvete i jungelen, men filmen handler først og fremst om hvor sterk og motstandsdyktig den menneskelige ånden er i møte med håpløse situasjoner.

Den eminente Christian Bale geleider oss gjennom marerittet med stødighet og troverdighet. Han fungerer som den moralske bautaen blant en fangeflokk som ellers er delvis apatiske eller utslitte, og bidrar til å holde håpet oppe med sin fornuftige natur og sterke tilstedeværelse. Det er godt å se visse aner av fortsatt ro i en situasjon som strengt talt er ute av fangenes kontroll.

Virkelighetsstyrke

Sympatiforholdet mellom fangene/fangevokterne er dermed tilnærmet lik god/ond, men uten at det føles overdrevent eller karikert. Forholdene var antakelig verre i virkeligheten. Filmen utvikler seg fra å være en "hold-ut"-affære til å bli en fluktskildring, med en stadig mer økende spenningskurve når fangenes ulike forsøk på å stadig komme nærmere flukten eskalerer. Dette er god spenning, også for de som fra før vet hvordan den virkelige historien filmen er basert på ender.

Rescue Dawn er altså en spenningsfilm med en ekstra piff ettersom vi vet at forholdene er basert på noe virkelig. Denne sannhetsgehalten styrker filmens ellers standardiserte uttrykk – for det er egentlig ikke noe originalt ved denne fortellingen. Som en fangefluktfilm er likevel Rescue Dawn godt gjennomført takket være bra tempo og strålende oppbygging mot det store klimakset.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Rescue Dawn er en god film om menneskelig styrke og samhold selv i de mest vanskelige situasjoner. I tillegg byr filmen på god spenning som får økt slagkraft på grunn av sitt nære forhold til virkelige hendelser. Herzog har kanskje ikke lagd en film i den kompromissløse stilen han er kjent for, men har på en god måte bevart viktige elementer som spenning og håp i ekstremt ugjestmilde omgivelser.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen