TEST: HD 7970 CrossfireX og GTX 680 SLI

Test HD 7970 CrossfireX og GTX 680 SLI

Hvem er kongen av doble skjermkort?

Vi kombinerer kraften til to av de saftigste skjermkortene til AMD og Nvidia.

Fra årsskiftet og ut mot den første delen av våren så vi at både AMD og Nvidia lanserte hver sin helt nye serie med skjermkort. Begge er basert på en ny produksjonsteknikk, 28 nm, og de har ikke bare levert oss mer ytelse enn før. De kom også en rekke spennende og nye funksjoner.

AMD var først ute, og hadde toppmodellen Radeon HD 7970 klar for endelig lansering tidlig i januar. Nesten tre måneder senere kastet Nvidia seg på banen med GeForce GTX 680 – og kampen om spillmaskinen din var i gang.

Testmaskin
Hovedkort: MSI P67A-GD65
Prosessor: Intel Core i7 2600k
Kjøler: Noctua NH-C14
Corsair Dominator DHX DDR3 1600MHz 8GB
Strømforsyning: Corsair AX 1200W
Harddisk: Western Digital Caviar Black 500 GB
Skjerm: Dell Ultrasharp 3000WFP
Operativsystem: Windows 7 Ultimate, 64 bit. Les om driverne vi benytter her.

Testmaskinen står på en åpen rigg, der romtemperaturen holdes på 22°C. Temperaturene og effektforbruket måles ved å belaste kortene maksimalt i Crysis Warhead. Kontrollmåling gjøres med Furmark. Viftehastigheten er satt til automatisk. Du kan lese mer om støymålingene i denne artikkelen (mikrofonavstand er 20 cm).

Takk til EVGA som sendte oss et ekstra GTX 680-kort. En takk skal også rettes til AMD, Asus og Nvidia for de øvrige skjermkortene.

Vi har testet kortene hver for seg tidligere, og ytelsen de kan levere er imponerende. Vi skal nå se hvor godt de to kortene gjør det når de står sammen i par. Med andre ord, vi skal nå teste Radeon HD 7970 i CrossfireX og Geforce GTX 680 i SLI.

Dette er to oppsett der fallgruvene er mange, spill kan fungere dårlig, eller de kan komme med en rekke grafiske feil. Det er heller ikke gitt at det kortet som er raskest når det står alene, yter best også når det står i par med en tvillingbror.

Bli med videre, så skal vi gå igjennom dette steg for steg. Først tar vi en raskt gjennomgang på hvordan du setter opp maskinen din med SLI eller CrossFireX, og hva disse begrepene i det hele tatt betyr.

Utnytter du skjermkortet på riktig måte?
Slik får du rå spillgrafikk

Slik setter du opp CrossfireX eller SLI

CrossfireX og SLI er henholdsvis AMD og Nvidias navn på funksjonen som lar deg kjøre to eller flere skjermkort sammen i maskinen, og dermed kombinere kraften. Du kobler rett og slett to skjermkort sammen med en kabel, noe som i praksis gjør at du kan dra ut 1,6 – 1,98 ganger kraften til ett enkelt skjermkort.

Før måtte du kjøpe spesielle hovedkort for at dette skulle fungere. Slik er det derimot ikke lenger, så lenge du har to x16 PCIe-porter på hovedkortet, går alt fint. Nye teknologier har også kommet på banen via enkelte hovedkortprodusenter, som lar deg kombinere skjermkort fra både AMD og Nvidia. Dette er imidlertid lite utbredt, og fører fortsatt til enkelte stabilitetsproblemer.

Det er ikke vanskelig å sette opp et Crossfire- eller SLI-oppsett. Du setter de to kortene inn i maskinen, og kobler til strøm på begge. Det siste du så trenger er en bro, en liten kobling i mellom skjermkortene som lar de snakke direkte sammen. Den finner du som oftest i esken til hovedkortet, men pass på at du velger den riktige typen. Én er merket "Crossfire" og den andre er merket "SLI".

Kortene vi i dag ser på har to koblinger på hvert kort. Skal du kjøre Crossfire eller SLI med to skjermkort trenger du bare å benytte én port på hvert skjermkort. Den andre porten er tilstede om du vil koble sammen tre eller fire slike kort. Koble så til skjermen, og du er i gang.

De nyeste driverne til både Nvidia og AMD aktiverer SLI eller Crossfire automatisk. Vi har riktignok opplevd at dette ikke alltid skjer, men det er en smal sak å gjøre dette manuelt. Gå inn i driverens kontrollpanel og huk av for "aktiver Crossfire" eller "aktiver SLI". En omstart er kjekt, og du er i gang.

Lær mer i enkelttestene

Vil du lære mer om hver enkelt skjermkort, hvilke spesifikasjoner og hvilke funksjoner de har, kan du ta en kikk i enkelttestene som er listet opp under.

Vi vil også rette oppmerksomheten litt mot EVGA, som sendte det andre GTX 680-kortet som gjorde det mulig å kjøre denne SLI-testen. Det er deres «Superclocked»-versjon vi har inne til test. Dette kortet kjører med en kjernefrekvens som ligger 50 MHz over normalen, mens minne kjører på hele 6208 MHz – 200 MHz mer enn det som er standard.

For akkurat denne testen er kortet klokket ned slik at det kjører på de normale frekvensene, slik at oppsettet blir sammenlignbart med AMDs CrossfireX-oppsett.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på hvor godt disse to heftige oppsettene yter »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen