HBO prøvde å fjerne VLC-fil fra Google

Mente mediespilleren brøt opphavsrettighetene.

I kampen mot piratkopiering på nett har opphavsbransjen ett kraftig verktøy for å skjule opphavsbeskyttet materiale fra nettets overflate. Ved å sende en såkalt DMCA-søknad til Google, kan rettighetshaverne kreve å få nettsider fjernet fra resultatene til søkemotoren. Målet er ikke å få fjernet piratkopiene, men å gjøre dem mindre tilgjengelig.

I forrige måned alene måtte Google kverne gjennom 15 millioner slike søknader, og flere av dem kom fra HBO. Men det var ikke bare lenker til piratkopierte HBO-serier søknaden inneholdt, en uskyldig kopi av den populære og kostnadsfrie mediespilleren VLC var også i ferd med å bli fjernet fra søkemotoren.

Automatiske systemer

Skjermdump fra søknaden HBO sendte til Google for å få fjernet opphavsbeskyttet innhold.
Skjermdump fra søknaden HBO sendte til Google for å få fjernet opphavsbeskyttet innhold.

Denne søknaden fra HBO har i seg selv ikke så stor betydning, da den bare peker til én kopi av VLC, men den demonstrerer en svakhet med DMCA-systemet. Hvis noen først søker om å få fjernet innhold fra resultatene i søkemotoren, kan det raskt forsvinne – selv om søkeren egentlig ikke har lov til å kreve fjerningen.

Selskapene som sender inn disse søknadene baserer seg i stor grad på selvdrevne systemer. De finner en piratkopi, og sender en kort søknad der piratkopi-lenken listes opp sammen med en lenke til den originale og korrekte versjonen av innholdet.

På sin side vil Googles automatiske systemer prøve å verifisere søknadene, og om algoritmene bestemmer seg for at en lenke peker til ulovlig innhold, blir den fjernet på et blunk. Det er ikke alltid at disse systemene henger med i svingene, og hvis noen først ber Google om å fjerne en lenke, kan det raskt hende at den forsvinner fra jordens overflate.

Om lenken ikke fjernes vil en slik DMCA-søknad uansett påvirke innholdet lenken peker til. Google gir nemlig nettsider som får mange DMCA-søknader lavere prioritering i søkeresultatene.

Midt mellom et hav med søknader om å få fjernet Game Of Thrones-kopier, prøvde altså produsenten HBO å få fjernet en mediespiller de ikke har ingen former for forbindelser til. VLC er helt gratis og kan lastes ned uten store bryderier rett fra sin egen hjemmeside. Programmet utgis med åpen kildekode, og det å fjerne den fra et piratnettverk finnes det således ingen gode grunner til.

Bruker du mediespilleren VLC mye?
Da bør du sjekke disse ti triksene den kan »

(Kilder: TorrentFreak, DMCA-søknaden)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen