Test

Hauk del 1

Har du lyst til å styre lyset i stua eller ovnen i kjelleren via et enkelt tastetrykk på skjermen? Eller hva med å styre vifter og lys som er installert i pc kabinettet? Ved hjelp av en etterhvert lite brukt port som de fleste nok har, er dette mulig - uten snakk om bluethooth. Det beste av alt - dette kan du lage selv!

  • Endret

Ved å bruke parallellporten som til vanlig brukes til printere, scannere og modem, kan styring av elektriske komponenter skje enkelt og billig. Parallellporten er ofte en ubenyttet enhet på hovedkort idag; Det er fordi USB (Universal Serial Bus) med sine fordeler i stor grad har tatt over ved tilkobling av printere og scannere.

 

Bilde 1. På midten av bilde ser du parallell-
porten, en 25 pins D-sub kontakt.

 

Parallellportens funksjon:

Parallellporten har 12 utganger og 5 innganger (se bilde 2). 8 av utgangene er dataporter. (D0 til D7). De resterende 4 utgangene er kontrollporter (C0 til C3). Dataportene brukes til ren dataoverføring til f. eks printere. Kontrollportene brukes for å initialisere printeren, med f. eks en "gjør klar" kommando. De 5 inngangene (S3 til S7) bruker printeren til å gi informasjon tilbake, f. eks feilmeldinger, eller "opptatt". De resterende pinner går til jord.

Bilde 2. Oversikt over de enkelte
utgangene på parallellporten.

 

Bruk av parallellporten:

Ved å forandre utgangene på disse portene ved hjelp av et program, kan for eksempel et rele styres til å slå inn når en utgang blir høy. Med høy menes her at det blir +5V på en port i forhold til jord. Blir en port lav ligger det 0V i forhold til jord. En utgang på parallellporten tåler ikke å levere så mye strøm, maks noen tusendels ampere. Derfor bør det kobles til hardware som fungerer som en slags forsterker og som skiller datamaskinen sin parallellport og f.eks lampen du vil styre elektrisk.

Vi har for tiden to programmer som er tilgjengelig for alle. De er freeware - forutsetningen for å bruke dem er at kildekoden ikke forandres eller du tar penger for programvaren uten skriftlig samtykke fra undertegnede og Overklokking.no. Les for øvrig våre regler for kopibeskyttet materiale.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen