Haswell-oppgraderingen er her
(Bilde: Intel)

Haswell-oppgraderingen er her

Intel gir oss ventemat til arvtakeren kommer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Prosessorarkitekturen Haswell satte den nye standarden for energieffektivitet da den landet på forsommeren i fjor. Det ble ikke lenger uvanlig å se både syv og åtte timer i våre batterimålinger av bærbare datamaskiner, i tillegg til at grafikk- og prosesseringsytelsen ble bedre.

I januar i år kom så først meldingen om at prisene for de eksisterende Haswell-prosessorene skulle ned et par hakk, før det like etterpå ble kjent at samtlige modeller også ville få bedre ytelse.

Høyere klokkefrekvens

Nå er de såkalte «andre-generasjons» Haswell-prosessorer like om hjørnet, og Intel har endelig røpet hvilke nye modeller vi får å boltre oss med, samt hvor mye bedre ytelse de kan by på.

Siden det ikke er snakk om en ny prosessorarkitektur i denne omgang er det prosessorens arbeidsfrekvens som har fått seg en aldri så liten justering. I de aller fleste tilfellene er det snakk om en beskjeden økning på 100 MHz, men heldigvis uten at prisen endrer seg.

Frekvensøkningen er dog det eneste som er kjennetegner den nye oppdateringen, i tillegg til enkelte nye modeller som tetter «hullene» i serien.

Totalt 44 nye prosessorer er på vei for å avløse den første generasjonen med brikker, hvorav 27 er skapt for skrivebordet mens resten skal bo i mindre, bærbare enheter.

Ny topprosessor

Om vi ser bort fra K-serien, hvor du selv kan justere frekvensene, er det i7-prosessoren 4790 med fire kjerner som inntar den nye ytelsestronen med arbeidsfrekvensen skudd opp til 3,6 GHz. Denne har i tillegg fått to lillebrødre i S- og T-serien som er klokket til henholdsvis 3,2 GHz og 2,7 GHz men har mye lavere strømforbruk med sine TDP-er oppgitt til 65W og 45W.

Hele ti nye i5-prosessorer gjør også sitt inntog, med i5-4690 som den kanskje mest interessante. Her er hver av de fire kjernene klokket til 3,5 GHz.. En rekke Pentium og Celeron-modeller, som havner lenger ned på ytelsesrangeringen, blir også tilgjengelige.

Det bærbare segmentet får på sin side nye toppmodeller over hele linja i i7-serien med fire kjerner, klokket til mellom 2,1 GHz og 2,5 GHz. I tillegg er mange tokjernede modeller i i5- og i3-serien også justert opp med 100 MHz. i5 4210U kan nok blant annet bli en sikker vinner Ultrabook-markedet, med sitt lave strømforbruk og nye arbeidsfrekvens på 1,7 GHz.

Etter skjema

Etter planen skulle Intel allerede på tampen av fjoråret ha sluppet sin Haswell-etterfølger, Broadwell.

Denne helt nye prosessorgenerasjonen, som vil bli den første som produseres med 14-nanometer-teknologi, ble imidlertid utsatt og det er nå uvisst når de første Broadwell-brikkene vil komme på markedet.

Selv om lanseringen for de nye Haswell-modellene er ventet først neste måned en gang, kan de være mulig å plukke opp fra butikkhyllene før dette. Intel vil nemlig ha dem ute i det fri innen de nye hovedkortene basert på LGA 9-serie brikkesettet kommer på markedet i mai.

Satser stort på tingenes Internett:
Intel vil levere prosessorer til kaffekopper og klær (Ekstra) »

(Kilde: Tech PowerUp)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen