Test

Harry Potter og Ildbegeret

"Harry Potter og Ildbegeret" er uten tvil den mest dystre filmen så langt i rekken av magiske eventyr på Galtvort, den høyere skolen for hekseri og trolldom. Det skal sies at historien om ildbegeret er den mest omfattende av Rowlings bøker som skal males ut på kinolerretet så langt. Å gjøre det på 2 timer og 37 minutter er ingen lett oppgave.

Prioriteringskrasj

Harry og vennene Hermine og Ronny må for første gang bekjempe hormonsvinginger, kjærlighet og sjalusi. Som om dette ikke var nok er ondskapen selv, han-du-vet, på vei tilbake for å knerte Harry. Pubertetsproblemer og Voldemort blir klint sammen i en ikke fullt ut vellykket kombinasjon. For å gjøre det enda vanskeligere blir "Gutten Som Overlevde" plutselig valgt ut til å kjempe i Tretrollmannsturneringen, selv om han er altfor ung. Han er dog nødt til å være med, når ildbegeret har talt er det ingen vei tilbake. Studenten som vinner turneringen får evig ære sies det, noe Harry i bunn og grunn ikke vil ha.

Det virker som om filmskaperne ikke er helt enige med seg selv om hvilke deler av historien som skal prioriteres. Hva er viktigst; kviser og stormforelskelser, en stadig skumlere Voldemort eller Tretrollmannsturneringen? Sistnevnte er prioritert i den forstand at det er satt av lange og heftige actionscener til turneringsbitene, uten at det i seg selv bringer historien videre. Det kan være fordi tiden enkelt og greit ikke strekker til.

Komprimert og stresset historie

I boken om ildbegeret går forfatter Joanne K. Rowling litt dypere på det følelsemessige plan. Historien blir mer innfløkt, det lurer komplotter og hatfølelser rundt hvert hjørne. Det er noe muffens rundt turneringen. Hvem har puttet Harrys navn i begeret? Er det noen som hjelper ham underveis, og ikke minst, hvorfor det? Som om ikke slike spørsmål er nok kommer også Voldemort tilbake, denne gangen mye sterkere enn før. Det er helt klart duket for god filmunderholdning.

Alternativ tekst mangler
Rektor Humlesnurr har på seg tenkehatten. Foto: © 2005
Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights © J.K.R.

Det er bare synd at filmen legger så stor vekt på de ekstremt actionfylte scenene som ligger rundt turneringen. Resten av skoleåret, undervisningen, rumpeldunkkampene og alle de andre små tingene som utgjør Potters univers er mer eller mindre slukt bort i en jafs av dyster action. Kanskje er det det som må til for å fortelle historien kjapt nok til å holde de minste tålmodig i kinosetet. En kan dog lure på om historien hadde blitt formidlet bedre om ikke alt hadde blitt komprimert halvveis. Kanskje burde enkelte ting vært kuttet vekk, slik at viktige scener får større dybde på kino? Det klareste eksemplet på dette er uten tvil slutten av historien, som i boka er så sterk, gripende og ikke minst følelsladet at tårene presser seg på. På kino virket den bare stresset, som om figurene ville få tingene unnagjort så fort som overhodet mulig.

Labert lydbilde

Lydbildet trekker ned en samlet vurdering av filmen. Etter en snau halvtime kommer en guffen følelse snikende innpå, du har helt klart hørt musikken før. Det er ikke lenger noe nytt. En del av de mest spennende og skumle scenene kunne blitt enda bedre om lydeffektene hadde holdt samme dystre preg som bildene. Det er klart vi forventer lydeffektene av et overveldende luftrykk når en drage flyr rett foran nesa på oss. Duellen mellom Harry og Voldemort hadde uten tvil nådd nye høyder om lydeffektene hadde vært et par hakk bedre. Kanskje er lydbildets rolle skrudd ned for ikke å skremme 11-åringer og yngre ut av salen. Allikevel bærer det hele preg av å være halvferdig.

Konklusjon

"Harry Potter og Ildbegeret" er en film det er verdt å få med seg på kino. Allikevel kunne en ønske seg en enten, lengre film som gir alle elementene i historien det spillerommet de fortjener, eller en film med klarere prioriteringer i forhold til hva som skal drive filmen. Alt i alt virker det som om filmskaperne har gapt over litt for mye av Rowlings univers, og presset så mye som mulig ut på for liten tid.

Harry Potter og ildbegeret   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen