Test

Harry Potter og Føniksordenen

Mange har påpekt at Harry Potter filmene har blitt mørkere og mørkere. ”Harry Potter og Føniksordenen” fortsetter i den samme trenden og serverer en ofte dødsmørk estetikk. Men det er også det eneste – estetikk. På tematikksiden får vi servert typisk tenåringstrøbbel som ”det første kysset” og ”venner står sammen uansett hva”. Forhåpentligvis er det hårfint smart nok til å engasjere målgruppen.

Utvist og forhatt

Imelda Staunton spiller en skikkelig bitch i Harry Potter.
Imelda Staunton spiller en skikkelig bitch i Harry Potter.

Problemene tårner seg opp i denne femte filmen om det tryllestavsveivende magikertalentet Harry Potter (Daniel Radcliffe). Ikke bare blir Harry nesten utvist fra Galtvort på grunn av uforsiktig bruk av magi i den menneskelige verden, han blir heller ikke trodd da han hevder at hans nemesis Lord Voldemort (Ralph Fiennes) har vendt tilbake. Både lærere og elever er hellig overbevist om at Harry er en sleip lurendreier som prøver å vende fokuset mot Lord Voldemort istedenfor å ta på seg skylden for dødsfallet til Diggory.

Som resultat av Harrys uforsiktige magibruk begynner det en ny lærer på Galtvort. Dolores Umbridge (Imelda Staunton) gjør livet surt for absolutt alle med sine hersketeknikker og straffemetoder. De nærmeste vennene til Harry, Ron Weasly (Rupert Grint) og Hermione Granger (Emma Watson), danner sammen med Harry en studentgruppe som skal lære å forsvare seg mot mørk magi på egen hånd. Her møter Harry blant annet den smukke Cho Chang (Katie Leung) som han innleder en romanse med.

Tøffe Harry

Daniel Radcliff, som har spilt Harry helt siden den første filmen, er fremdeles i den alderen der tenåringsgutter innstendig prøver å se eldre ut enn det de egentlig er. Det er tydelig at Radcliff har pumpet jern siden sist og denne gangen bruker han pinlig mye av spilletiden sin på å tøffe seg. Det eneste som mangler er en passende fjortissbart. Når det er sagt så er Radcliff simpelthen også en av de svakere skuespillerne i filmen. Da den første filmen kom ble Radcliff sannsynligvis valgt fordi han hadde riktig utseende til jobben. Det er først nå at vi ser det manglende talentet hans. Med unntak av Katie Leung, som får Harrison Ford til å se ut som en mimikkens mester, gjør resten av ungdomsgjengen imidlertid en solid jobb. Den aller beste prestasjonen står allikevel Imelda Staunton for. Det er lett å mistenke henne for å ha teaterblod i årene.

Når det gjelder den ultraslemme Lord Voldemort blir han bare en parodi på en bad guy og er dessuten alt for lite med i filmen til å vekke skikkelig misbehag. Det er mye snakk om fyren, men når klimakset endelig kommer er spetakkelet mer preget av CGI og dølle magiske dueller enn av skikkelig kamp. Hvorfor brukes forresten magi alltid til å kaste spisse gjenstander på hverandre? Lord Voldemort føles mer som et ondskapens objekt enn noen interessant skurk, og dermed dabber interessen 0når kampen mellom det gode og det onde tilspisser seg.

Radcliff veiver med staven atter en gang.
Radcliff veiver med staven atter en gang.

Treg åpning, laber slutt

J.K Rowling er utvilsomt en god historieforteller og også denne filmen har heldigvis klart å gjenskape Rowlings snedige detaljrikdom og utspekulerte handlingsforløp. Likevel beveger filmen seg litt for tregt. Mesteparten av spilletiden brukes på en eneste lang build-up og avslutningen som følger føles unektelig som et slapt antiklimaks. Mye foreplay, lite action med andre ord. Apropos foreplay, kjærlighetsforholdet som blir presentert midt ute i filmen varer i snaue 10 minutter. Men det er akkurat nok tid til at Harry får klina med dama i fire forskjellige kameravinkler før hennes rolle i filmen er over.

Konklusjon

”Harry Potter og Føniksordenen” er en estetisk mørk, men tematisk grønn film. Allikevel vil gjenkjennelig tenåringstematikk vekke interessen hos målgruppen. Skuespillernivået er jevnt høyt, men merkelig nok er det selveste Radcliff som står for den svakeste rolletolkningen. Filmen er krydret med mange gode detaljer og det er også nok som skjer til å holde interessen ved like. Når det er sagt bruker filmen alt for lang tid til å nå frem til et klimaks som ikke matcher nivået til resten av filmen.

Harry Potter og Føniksordenen   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen