Hardware-kavalkade 2005

Det er nå en gang slik at fremtiden gjerne er mer spennende enn fortiden. Ikke minst gjelder det blant oss dataentusiaster, som med vann i munnen og blanke øyne ser frem til neste store produktlansering.

Noen ganger kan det også være interessant å se seg litt tilbake. Ble det slik man hadde trodd? Ble akkurat det produktet man gikk og ventet på den gedigne suksessen man forventet? Vi setter lupen på året som gikk - hardware-året 2005.

Dobbelkjernens år
Vi startet 2005 med å døpe det nye året til "dobbelkjernens år". Ikke overraskende har denne beskrivelsen passet godt på året som gikk. Både AMD og Intel har introdusert prosessorer med doble kjerner, både i desktop- og server-segmentene.

Intel var strengt tatt først ute, med sin Pentium 4 840 EE, noen få dager før AMD annonserte Athlon 64 X2-serien og Opteron med doble kjerner. Derimot var Intels lansering mer av den kosmetiske sorten, for de få og spesielt interesserte, mens AMD på sin side rullet ut en rekke dobbelkjerner i både desktop- og server-markedet samtidig.
Athlon med doble kjerner gjorde inntog i april

Først i slutten av mai lanserte Intel sin Pentium D-serie for desktop-markedet, men det var likevel lenge før man først antok. Prosessorene utmerket seg med lav pris sammenlignet med AMDs Athlon 64 X2-serie, og ikke før i august kunne AMD-entusiastene kjøpe en mer fornuftig priset prosessor - Athlon 64 X2 3800+.

I server-segmentet lå det lenge an til at AMD ville være eneste produsent med dobbelkjerne på programmet i 2005. Xeon med doble kjerner ble gang på gang sagt å skulle lanseres i først i 2006. Utpå høstparten ble det imidlertid klart at Intel fremskyndet lanseringen av Xeon med doble kjerner. Skjønt, lansering og lansering, det var mer snakk om en stille introduksjon.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen