Harddisken fyller 50 år

Tar vi et raskt tilbakeblikk på utviklingen innen lagring, ser vi enkelt hvor utrolig langt vi har kommet. Før var hullkort og magnetbånd helt utrolig, i dag er lagringsenheter med 10000 omdreininger i minuttet helt vanlig. Før var "Gigabyte" en lite brukt betegnelse, i dag er 250 GB nesten et minstekrav for de fleste.

IBMs første harddisk fra 1956 tok like mye gulvplass som to komfyrer, og veide rundt et tonn. Dette monsteret av en maskin, hadde en kapasitet på 5MB, og kunne leies for 1,3 millioner kroner i året. Denne måneden er dette femti år siden, noe som fortjener en liten bemerkning.

Prismessig har utviklingen også vært godartet. I dag koster en harddisk med 320 GB lagringskapasitet ikke mer enn litt over 700 kroner. Altså noe mindre enn det du måtte punge ut med for 5 MB tilbake i 1956

Hvis utviklingen av harddisker fortsetter i samme tempo som det har gjort de siste tiårene, vil disker med en kapasitet på 32 TB være på markedet om ca 10 år. Det jobbes med nye teknologier der data kan lagres på molekyl- og atomnivå, noe som med tiden vil tilby ekstreme kapasiteter.

(Kilder: Comon)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen