Harddiskbasert videokamera med 3 CCD-brikker

Se større bilder i produktguiden

3 CCD
JVC har lansert et meget kompakt kamera der de har fått plass til alle vanlige videofunksjoner. Det som gjør kameraet spesielt er at det har 3 CCD-brikker, og kan ta stillbilder på opp til 5 megapiksler. De får plass til dette ved å benytte Microdrive-harddisker på CF-kort i stedet for tradisjonell mini-DV-tape. Oppløsningen på stillbilde lager JVC ved hjelp av noe som kalles ”Advanced pixel shifting technology". Vi er ikke helt sikre på hva det innebærer, men det må være en form for interpolering involvert, siden CCD-brikkene totalt har færre piksler enn dette til sammen.

Videokameraer med 3 CCD-brikker begynner å bli vanligere i konsumentmarkedet. Det skal gi bedre bildekvalitet fordi man slipper den vanlige interpolasjonen man må gjøre hvis man bare har én brikke. Det gir også større dynamisk omfang, så man kan se mer detaljer i skyggepartier uten å overeksponere lyse områder. Vi har også sett flere videokameraer med harddisk, men kombinasjonen av disse er ny med GZ-MC500.

Se større bilder i produktguiden

Fordeler og Ulemper
Ulempen med å lagre filmen på Microdrive er at disse foreløpig ikke har samme kapasitet som en tape, og man får dermed ikke plass til å så mye film på hver. GZ-MC500 har en maksimumskapasitet på 1 time på full kvalitet på den 4 GB harddisken som kommer med kameraet. Harddiskene er også meget dyre i innkjøp, så det er ikke bare bare å sette inn en ny når én er full. Hvis du skal filme mye må du med andre ord enten ha med deg noe å flytte dataene over på, for eksempel en bærbar PC, eller du må ha en kortstokk med små harddisker, og det blir meget kostbart.
Fordelen er naturligvis at det tar mindre plass, men det er også veldig mye lettere å flytte filmen over på datamaskinen når man kommer hjem. Etter hvert vil det komme større harddiske i dette formatet, og da vil man ha mulighet til å filme lenger. Den største disken i dag er på 6 GB, noe som skulle gi 90 minutter film på én Microdrive.

Se større bilder i produktguiden

CCD-brikkene har en netto oppløsning på 1,23 megapiksler hver for stillbilde og 0,7 megapiksler for video. Kameraet har en rekke manuelle funksjoner for de litt mer avanserte brukerne. Det har blant annet mulighet for manuell lukkertid, manuell blenderåpning og manuell hvitbalanse. I tillegg har det mulighet for manuell fokus som man stiller ved å vri på en ring på objektivet, slik som på et speilreflekskamera.

Kameraet tror vi blir tilgjengelig i mars, og vil antakelig koste rundt 15000 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen