Hard konkurranse mellom VIA og Intel

Brikkesettene representerer VIAs viktigste produkter og danner grunnlaget for hele virksomheten. Det er derfor ikke en spesielt god situasjon for selskapet at de har sunket fra 40 prosent til bare 10 prosent markedsandel med tanke på levering av Intel-brikkesett. Størstedelen av skylda tildeles konflikten med Intel vedrørende busslisensen for Pentium 4, en sak som ble løst tidligere i år. Konflikten varte totalt i to år.

Ifølge en av topplederne til VIA, Chen When-chi, er det først og fremst Intel de må slå for å komme tilbake i toppen og dette må gjøres i løpet av seks måneder. Det varsles derfor et stormløp fra VIA, slik at man gjenvinner profitten i 4. kvartal i år. Ifølge Chen sies det at vinden allerede har startet å blåse i en annen retning ettersom både krigen i Irak og SARS-krisen er over. Det meldes også fra flere hold at optimismen er i ferd med å vende tilbake i markedet.

Første steg for VIA er å lansere PT880 for Intel-prosessorer (dual-kanals DDR400) og K8T800 for 64-bits plattformen til AMD. En ny grafikkmotor i form av S3 Graphics Delta-Chrome er også straks klar til introduksjon. Med tanke på konkurranse for AMD-prosessorer er det kanskje Nvidia som vil bli hovedkonkurrent med sine nForce-brikkesett. Enkelte eldre VIA-brikkesett for AMD-plattformen (eks: KT266) har vært plaget med et par barnesykdommer, og selv om disse nå stort sett er borte har nok selskapet fortsatt utfordringen med å bli kvitt dette ryktet.

VIA har tradisjonelt konsentrert seg ene og alene om brikkesett. Ifølge Chen skal selskapet ha utviklet en 6-kanals audo codec to år tidligere enn Realtek som proklamerte verdens første audio codec med sin lansering. Chen sa også at VIA burde gjort mer ut av dette, men at markedet på den tiden ikke var spesielt gunstig for slike brikker.

Chen mener selskapets C3-prosessor har meget stort potensiale og tror at denne plattformen vil skape gode inntekter på lang sikt - spesielt ettersom Intels Centrino-plattform retter seg mot samme marked. "We were the ones talking about a low-power processor earlier than they did, so we're glad they're now doing the same thing," uttalte Chen til EE Times.

Uansett hvem som var først ute er det i bunn og grunn er markedsføringsspørsmål om hvem som høster inntektene. Gjennombruddet til C3 i Vesten har latt vente på seg og VIA må nok gjøre noen drastiske grep for å øke populariteten. Det er mer enn bare strømbesparende funksjoner som kreves for å lykkes i kampen om kundene. For mindre avanserte brukere (Word, Excel, Outlook) vil nok eksempelvis selskapets C3 på 933 MHz være tilstrekkelig, men dersom man går over på mer avansert bildebehandlingsapplikasjoner enn Paint, vil man se tydelige ytelsesmessige problemer (ref: Hardware.nos test av VIA C3 933 MHz).

Dersom man tar ytelsen i betraktning ligger Intel Centrino foreløpig ett godt stykke foran VIA C3. Det burde også være bekymringsverdig for VIA at Intel allerede har klar en arvtaker til Centrino i form av Sonoma (Les mer her: Sonoma er Centrinos erstatter). Det burde dermed ikke mangle på utfordringer for VIA til å ta igjen Intel - både med tanke på brikkesett og mobil prosessorteknologi.

 

(Kilder: Digitimes, EE Times, VIA)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen