Har påvist DNA-skader

Hvor farlig, eller ufarlig, stråling fra mobiltelefonen er for oss, er et spørsmål forskere aldri blir lei av å stille. Stadig nye studier viser stadig nye resultater, og i dag kom nok et bidrag til debatten fra et europeisk forskningsprosjekt.

Reflex-studien har påvist at mobilstråling kan skade DNA-strengene i celler. Celler som i løpet av studien ble utsatt for elektromagnetisk stråling hadde en betydelig større tetthet av skadete DNA-strenger.

I enkelte tilfeller var skaden uopprettelig, og førte til mutasjoner når cellen kopierte seg opp i nye utgaver. Dette er den samme utviklingen som ligger til grunn for utviklingen av kreftceller.

Strålingen som ble brukt i undersøkelsen strakk seg fra en SAR (Specific Absorption Rate) på 0,3 til 2 watt per kilogram. Til sammenligning har de fleste mobiltelefoner en strålingsrate på 0,5 til 1 watt per kilogram. I følge EU-direktiver kan man ikke selge telefoner med en SAR-verdi over 2,0.

Ingen grunn til å kaste telefonen
Funnene i studien er bekymringsverdige, men det er ingen grunn til panikk enda. Forsøkene ble gjort med enkeltstående celler, og det gjenstår å se hvordan stråling vil påvirke cellene i en hel organisme. Dette vil man komme tilbake til i ytterligere studier på rotter og mus de neste fire-fem årene.

"Resultatene av studien kan ikke automatisk tilføres mennesker", forteller koordinator for Reflex-studien, Franz Adlkofer. "Isolerte cellesystemer er helt forskjellige fra levende organismer. Hvis vi derimot skulle finne lignende resultater hos levende organismer som mus - da har vi et problem."

Flere hjernekreft-søksmål har for øvrig allerede blitt rettet mot mobilprodusenter, men ingen av disse har ført frem på grunn av manglende vitenskapelige bevis for en kobling mellom mobilbruk og kreft.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen