Har liten sikkerhet

Det blir mer og mer vanlig å dele ut håndholdte enheter til de ansatte på arbeidsplasser over hele verden. Disse skal gjøre hverdagen til brukerene mye lettere blant annet ved å holde orden på informasjon, som kan være alt fra passordet til datamaskinen hjemme til kontonummeret til arbeidsplassen.

I tillegg til all informasjonen som er lagret på selve enheten er det også vanlig at de ansatte har tilgang til et internt nettverk på arbeidsplassen via PDA'en, der det ofte finnes ytterligere mengder med sensitiv informasjon. Det sier seg selv at det vil være uheldig hvis uvedkommende fikk tak i denne informasjonen.

Noe som derfor er overraskende er resultatet av en undersøkelse som nylig ble foretatt på oppdrag fra Pointsec Mobile Technologies, som blant annet ville finne ut hvor mye folk bryr seg om sikkerheten på sine håndholdte arbeidsverktøy. Det viste seg nemlig at halvparten av disse ikke hadde sikkerhet utover det vanlige passordet.

Dette betyr i praksis at hvem som helst som vet passordet på den håndholdte enheten kan få tilgang til både bedriftshemmeligheter og personlig og sensitiv informasjon. Det er heller ikke umulig at det finnes folk som greier å få tilgang til denne informasjonen uten å kunne passordet.

Undersøkelsen avdekket ikke bare en slapp holdning til sikkerhet på selve enheten, den avslørte også at nesten èn av fire brukere enten hadde mistet eller blitt frastjålet PDA'en sin.

De øvrige elementene som ble avdekket i undersøkelsen vekker heller ikke den helt store trygghetsfølelsen. Det faktum at 81 prosent av de spurte lagrer verdifull informasjon på enhetene sine gjør at et tyveri av enheten ville kunne være veldig skadelig for eieren hvis tyven var ute etter mer enn selve PDA'en.

38 prosent av de spurte bruker PDA'en til å koble seg opp mot bedriftens nettverk eller flerbruksnettverk. Dette gjør at et eventuelt tyveri kunne gitt tyven tilgang til bedriftshemmeligheter ved å koble seg opp mot bedriftens nettverk fra utsiden av bygget, via Wi-Fi eller Blåtann.

60 prosent av personene med lederstillinger i bedrifter svarte at et tyveri av en PDA ville kunne påvirke selskapets virksomhet i mer eller mindre stor grad. De samme lederene virket ikke særlig bekymret over muligheten for at dette kan skje, og rangerte overraskende nok sikkerhet som den tredje viktigste faktoren ved innkjøp av PDA'er til de ansatte.

På henholdsvis andre og førsteplass var brukervennlighet og pris. Hvilken pris det vil medføre for selskapet dersom rett person får kloa i sensitiv informasjon er nok mindre gjennomtenkt.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen