Har du mistet dekningen i det siste?

Ulovlige støysendere kan blokkere all elektronisk kommunikasjon på en omkrets på ti meter, som mobiler og Wi-fi-tilkoblinger. Salget på internett går så det suser, og politiet synes utviklingen er bekymringsfull, ifølge Aftenposten.no

Disse jammerne, som det heter på fagpråket, kan skape problemer om de havner i gale hender. Og når disse blokkerer all kontakt med omverdenen, både vanlige mobiltelefoner og eksempelvis voldsalarmer, kan det bety trøbbel. 

Politiet og forsvaret er derfor de eneste som kan bruke utstyr som blokkerer elektronisk kommunikasjon med loven på sin side.. 

Jammerne på størrelse med en 20-pakning sigaretter, og har tre antenner på toppen. En tilsvarende FM-signal-jammer har normalt to antenner. 

Åtte pakker stanset

Likevel kan ting tyde på at utstyret blir fraktet inn til Norge. Verken Tollvesenet eller Telenor kan si noe om hvor mange slike sendere som selges til Norge. 

– De to siste årene har vi stanset åtte pakker med ulovlige støysendere, sier Jon Aspelund, kontorsjef i Oslo og Akershus tolldistrikt, til Aftenposten. Dette har skjedd ved hjelp av stikkprøver.

Når mottakeren ikke kan fremvise tillatelse for bruk av dette utstyret fra Post- og teletilsynet, blir støysenderne destruert av Tollvesenet.

Snakket med bruker

Aftenposten snakket med en bruker av en slik signalblokkerer, som har pendlet ved hjelp av Vestfoldbanen i 25 år. Irritasjonen over støy fra mobilbrukere på toget har vært høy. 

- Når folk påtvinger meg sitt privatliv, velger jeg på min side heller å invitere dem inn i min private stillesone. Fra jeg slår på senderen går det bare ti-femten sekunder før mobilen deres mister kontakten med nettverket og alt blir deilig stille igjen, sier togveteranen til Aftenposten.

(Kilder: Aftenposten.no)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen