Har du forsikret teknologien?

Undersøkelser viser at nordmenn blir stadig mer glade når de er ute på reise. Ifølge Expert tar for eksempel en av fire med seg sin bærbare maskin på ferie. I tilegg er det mange som har med seg både kamerautstyr, videokamera, GPS, dyre mobiler og mer til. Alt i alt blir dette til sammen store summer. Hva dekker forsikringen din om uhellet er ute?

Hva har du rett på?
Vi forhørte oss med forsikringsselskapene for å høre hva du bør tenke på før du tar med deg dyrt utstyr på tur. Ifølge dem er det flere som kan få seg en kjedelig overraskelse om teknologien forsvinner underveis på reisen.

- De beløpene reiseforsikringen dekker varierer mellom forskjellige selskap. Men her er det viktig at folk vurderer hvorvidt de bør ha med seg alt utstyret, reiseforsikringen har sine begrensninger, påpeker Informasjonsdirektør hos IF, Jack Frostad til Teknofil.

Hos både IF og Gjensidige får du erstatning for verdigjenstander opp til 15.000 kroner gjennom reiseforsikringen. For mange er det kun en liten del av det de må betale for en ny bærbar maskin eller kamera. Om det samtidig forsvinner en mobil, noen minnekort og en bærbar DVD-spiller, så er du fort langt over den summen forsikringsselskapene dekker. Dette kan det nok være smart å sjekke ut før du setter deg i bilen for avreise mot feriemålet.


Trenger du egentlig teknologien når du skal slappe av?

Kjøp enkeltforsikring til dyre produkter
Frostad mener folk som er redde for prosuktene sine bør vurdere å forsikre dem enkeltvis.

- Om du har behov for å forsikre mer verdifulle gjenstander, så er det fullt mulig å kjøpe en egen verdisaksforsikring. Denne forsikringen dekker enkeltgjenstander. Prisen er avhengig av gjenstandens verdi. Det er flere som forsikrer kamerautstyr, pelskåper og bunader på denne måten. En slik forsikring er dessuten gyldig også når du ikke er på reisefot, forklarer Frostad.

Også hos Gjensidige påpeker de at en reiseforsikring sjeldent er godt nok i seg selv. Produktutvikler Trond Anders Fossum i likhet med Frostad fra IF at en verdiforsikring er den beste løsningen for dyre saker.


Laptopen alene kan fort ta store deler av beløpet du får erstattet ved en vanlig reiseforsikring.

Slike forsikringer kan nok tære på reisebudsjettet, men Gjensidige opplyser at for vanlig forbrukerteknologi som mobiler, kameraer og PC-er koster disse forsikringene ikke all verdens. Men om det er mulig, så er det nok kanskje smart å ta med billigere teknologi på ferien. Om du mister din gamle bærbare maskin vil kanskje ikke krisen være like stor.

Reiseforsikring dekker ikke saker du mister
Om du først er uheldig, så er det beste å gjøre å gå til politiet og anmelde at sakene har forsvunnet. Om du derimot har glemt igjen mobilen på bussen, så er det ikke sikkert du får dekket denne på reiseforsikringen.

- Om du selv er skyld i tapet, så får du ikke dekket det ved en vanlig reiseforsikring. I så fall må du ha verdisaksforsikringen på plass, forklarer Fossum.

Så om du er uheldig og mister ditt nye kamera i sjøen under båtturen, så vil du ikke få hjelp med reiseforsikringen.


Om din maskin ligger igjen her etter ferien, så er det ikke sikkert forsikringen din dekker tapet.

Har du kvitteringen?
Om du derimot har fått tyver på besøk i vesker eller lommer, så er reiseforsikringen nyttig. Det du da må gjøre er som sagt å politianmelde forholdet. Forsikringsselskapet vil gjerne også ha en kvittering på beløpet. Her er det mange som får panikk, det er jo ikke alle som er like flinke til å ta vare på de små papirlappene. Forsikringsselskapene mener likevel folk kan ta det med ro.

- I utgangspunktet så skal det legges frem dokumentasjon på det tapte beløpet. De fleste butikker har gode systemer slik at kvitteringer fra gamle kjøp kan finnes frem om du selv ikke har tatt var på kvitteringen. Her har vi dessuten uansett også regelen om at det skal vises sunn fornuft, så det er svært sjeldent det ikke blir utbetalt erstatning på grunn av manglende dokumentasjon, forklarer Fossum.


Har du orden i papirene?

Så spørs det da, om du selv har bruk for å ta med deg all mulig teknologi på ferien. Et enkelt digitalkamera vil nok kanksje holde lenge for de fleste.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen