Har du et studielån til overs?

Hasselblads forbindelser til NASA og romforskning er velkjent, og hver eneste en av NASAs bemannede romferder har hatt med seg ett eller flere kameraer fra den svenske (men kinesiskeide) produsenten. "Rolls-Royce-faktoren" er høy på disse kameraene, og for litt siden ble alle nye kjøpere av deres H3D invitert med til NASA for å feire at det er 40 år siden Apollo 11 sammen med Buzz Aldrin. I den anledning lanserte også Hasselblad en ny toppmodell, som har fått navnet H4D.

H4D kommer i to utgaver, H4D-50 og H4D-60, hvor eneste forskjell er oppløsningen, som som navnene antyder er på henholdsvis 50 og 60 megapiksler. Det er smått med spesifikasjoner for øyeblikket, men det som er på det rene er at Hasselblad i H4D har en helt ny funksjon som vi aldri har sett i noe annet kamera før; noe de kaller True Focus.

Problemet True Focus skal gjøre noe med er det faktum at ethvert objektiv egentlig har et kurvet fokusplan, noe som vil føre til at motivet mister fokus dersom man etter å ha fokusert rekomponerer bildet og plasserer hovedmotivet et annet sted enn i midten av bildet. Det True Focus gjør, er å registrere hvordan kameraet har flyttet seg etter at fokus ble funnet, og på basis av data fra sensorer lignende dem man finner i bildestabilisatormekanismer, justerer fokus tilsvarende. Dette betinger også data om hvert enkelt objektiv, noe som ligger lagret i Hasselblads objektiver i H-serien. Vi kan derfor trygt gå ut i fra at True Focus ikke vil fungere dersom man benytter andre objektiver via en adapter eller overgang.

Hasselblad vil på et senere tidspunkt lansere et oppgraderingsprogram for kunder som eier tidligere kameraer i H-serien. H3DII-50-kameraer som kjøpes mellom nå og levering av de første H4D-50 i første kvartal 2010 vil bli oppgradert til H4D-50 uten kostnad for kunden, men det er ikke kjent hva de andre oppgraderingene vil koste. Også eiere av H3D-31 og H3D-39 vil imidlertid med tiden få tilbud om oppgradering, men da neppe gratis. H4D-50 får en veiledende pris i Europa på € 19995, mens H4D-60 meldes å få en veiledende pris i Europa på € 28995, noe som tilsvarer rundt 310000,- norske kroner dersom man legger til 25% mva.

Samtidig med H4D-lanseringen slipper for øvrig Hasselblad versjon 2.0 av sin Phocus-programpakke, som nå skal være langt enklere i bruk enn før, slik at fotografer i større grad kan konsentrere seg om fotograferingen uten distraksjoner av teknisk art.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen