Guide
En smarttelefon kan være til god hjelp på påskefjellet. (Bilde: Brandon Laufenberg)

Har du en smarttelefon?

Hvis du har en smarttelefon i dag, kan du bruke den til vanvittig mye mer enn du tror. Hva med å la mobiltelefonen din fortelle familien din nøyaktig hvor på fjellet du befinner deg til enhver tid? Eller fortelle deg hvor lang skituren har vært? Eller vise veien til nærmeste trakkede løype? Eller vise deg værmeldingen? Her er programtipsene som gjør smarttelefonen supernyttig i påsken.

Hvilken telefon har du?

S60

Dette er det mest vanlige operativsystemet for smarttelefoner, og brukes blant annet av Nokia, Samsung og LG. Alle nyere smarttelefoner fra Nokia har S60.

Se mobiler med S60 i prisguiden »

 

UIQ

De fleste av Sony Ericssons smarttelefoner (utenom kommende Xperia X1i) bruker UIQ, så vel som noen få telefoner fra Motorola.

 

 

Windows Mobile

Dette operativsystemet brukes blant annet i smarttelefoner fra HTC, Samsung og Motorola.

Programmene i listen passer til telefoner med Windows Mobile og trykkskjerm.

Se mobiler med Windows Mobile i prisguiden »

 

Bruk GPS på fjellet

GPS på mobilen kan være til stor nytte på påskefjellet. På denne måten kan du enkelt finne veien, se hvor langt du har gått på ski, eller la andre vite hvor du er. Her er de programmene som overbeviser oss i redaksjonen til å bruke GPS-mobil på påsketuren.

Dersom du ikke har GPS-mottaker innebygget i telefonen din, kan du kjøpe en frittstående GPS-mottaker. I prisguiden finner du disse fra 600 kroner.

La andre holde et øye med deg

Med programmet 3Dtracking kan du enkelt dele posisjonen din og ruten din med andre. Programmet innhenter posisjonen din via GPS, og sender den til en server på internett. Her kan venner og familie logge seg på og se nøyaktig hvor du befinner deg.

Dette kan være spesielt hendig i en nødsituasjon. Men vær obs på at GPS-en og internettoppkoblingen sluker strøm, og det kan være lurt å ta med en ekstra telefon i tilfelle du trenger å ringe etter hjelp mens batteriet er flatt.

I tillegg krever 3Dtracking at du har mobildekning for at GPS-informasjonen skal kunne lastes opp til internett. Dermed fungerer ikke programmet på scooterturen på Svalbard eller i trange daler uten mobildekning.

Du kan laste ned en gratis demoversjon av 3Dtracking på produsentens nettsider.

Finn veien

Visste du at det finnes topografiske kart til mobilen? Programmet Tracker Lite lar deg se hvor høyt du er over havet, hvor fort du går, og kartene viser hvordan terrenget er på fjellet og hvor du finner merkede turstier.

Du bør imidlertid huske på at mobilen ikke er spesielt glad i fukt, som for eksempel smeltet snø. Raske temperaturforandringer er heller ikke sunt for mobiltelefonen, siden det kan føre til kondens. Ha mobilen liggende i en lomme som ikke fylles med snø, og ikke dra telefonen opp av lomma i snøstormen.

Tracker Lite koster 160 kroner i måneden eller 550 kroner i året. Du kan laste ned programmet på Tracker.fi.

Topografisk navigasjon for Windows Mobile

Det finnes også topografiske kart for mobiler med Windows Mobile. Oziexplorer3D passer til alle Windows-mobiler med trykkfølsomme skjermer. Programmet gir også en 3D-modus til kartene, slik at du enklere kan orientere deg.

Prisen på programmet er 22 Euro, tilsvarende rundt 175 norske kroner, og kan lastes ned fra produsentens nettsider.

Loggfør skituren din

Nokia Sports Tracker er et program som loggfører skituren din. Her kan du se hastigheten din, hvor langt du har gått og hvor lang tid du har brukt.

I tillegg kan du ta bilder under skituren, og programmet husker nøyaktig hvor bildene ble tatt.

Programmet er hovedsaklig laget for å holde styr på treningsøktene dine, og hjelper deg for eksempel med å presse deg selv hardere. Du kan derfor bruke programmet til joggeturene og sykkelturene, så vel som skiturene. Men husk at påska er en høytid der det er greit at det går i litt i andregir, og vi anbefaler å nyte kvikklunsjen i snøborgen med god samvittighet.

Nokia Sports Tracker er helt gratis, og kan lastes ned på Nokias nettsider.

Informasjon til turen

Alle mobiler har riktignok tilgang til internett, slik at du kan se den informasjonen du vil rett på mobilen. Men enkelte programmer gjør det mye lettere å få tak i informasjonen du trenger. For eksempel gir Handy Weather deg værvarslingen rett i hvilemodus, mens Worldmate gir deg full oversikt når du er ute og reiser.

Værvarsling

Med et eget værprogram trenger du bare å ofte mobilen et øye for å se om du må finne frem skiene eller paraplyen. Med Handy Weather fra Epocware får du se værvarsel for dagen, så vel som fem dager fremover i tid, slik at du kan utnytte det beste været påsken har å by på og plassere hviledagene der de passer best.

Du kan laste ned Handy Weather fra Epocwares nettsider. Programmet koster 20 dollar, tilsvarende rett over hundrelappen i norske kroner.

Ut å reise i påsken?

Uansett om du skal reise til Canada, New Zealand, Alpene eller bare til et annet sted i Norge for å stå på ski, er Worldmate et helt genialt program å ha med seg på reisen.

Worldmate viser deg når flyet ditt går og om det er noen forsinkelser, og programmet kan settes til å varsle deg når du må komme deg på flyet.

I tillegg viser Worldmate deg hva klokken er overalt i verden og om det er mørkt eller lyst ute dit du skal. Du får også se værmeldingen for de neste dagene, og for eksempel regne ut valuta rett på mobilen.

Kort oppsummert viser programmet deg alt du trenger å vite for å reise. En gratis versjon av programvaren har alle funksjonene foruten flyrutene og satellittinformasjon for været, mens en full versjon koster rundt 250 kroner for S60, rundt 360 kroner for UIQ og rundt 385 kroner for Windows Mobile. Du kan laste ned programmet på produsenten Mobimates nettsider.

Spill vekk snøstormen

Når du er på hytta, er du heldig dersom du har en 20 tommers bilderørs-TV med NRK1 i grei kvalitet de dagene det er klarvær ute. Dersom du i tillegg ikke liker Ludo eller Yatzy, kan det være en idé å laste ned mobilspill.

Har du en smarttelefon kan du spille mye mer avanserte spill på mobilen din enn med en vanlig mobil.

Om du har en ny Nokia-telefon i N-serien (for eksempel Nokia N95 eller N81) kan du prøve N-Gage. Det som gjør N-Gage spesielt er at du kan prøve ut spillene før du kjøper dem.

Les mer om Nokia N-Gage »
Les test av spillmobilen Nokia N81 »

Om du har en smarttelefon med Windows Mobile eller UIQ kan du også få tak i drøssevis av spill til mobilen din. Et greit sted å lete etter spill til disse er Handango.com.

Les mer om hvor du får tak i spill til smarttelefonen »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen