Har du backup av bildene dine?
Teknofil

Har du backup av bildene dine?

Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), Post- og teletilsynet og IKT-Norge arrangerer hvert år nasjonal sikkerhetsdag i Norge. Denne dagen setter de sammen med samarbeidspartnere fokus på IT-sikkerheten i norske hjem og bedrifter. I fjor ble det påpekt at befolkningen i Norge er svært dårlige til å ta sikkerhetskopi av sine data. Den 28. april skal årets sikkerhetsdag gå av stabelen, og det er dessverre liten grunn til å tro at folk er mer oppmerksomme på dette i år enn i fjor.

Les også: Guide: Slik sikrer du filene dine.

Trolig lite endring
- Vi har gjennomført en ny undersøkelse som vil legges frem denne dagen, men det er dessverre liten grunn til å tro at dette har endret seg veldig fra i fjor, forteller seniorrådgiver hos Norsis, Hans Marius Tessem til Teknofil.

Over hele landet sitter folk med både bilder, videoer og viktige dokumenter som er samlet opp gjennom et helt liv, lagret på sin lokale maskin. Om maskinen går i stykker, får virus, blir stjålet eller ødelagt ved brann vil det være mange som for alltid må se minnene gå tapt. For den enkelte vil dette være en personlig katastrofe. Bildene fra barnas barndom, videoen med julen da hele familien for en gangs skyld ble samlet eller de viktige dokumentene med attester og regnskap kan i mange tilfeller være uerstattelige. I slike tilfeller vil en sikkerhetskopi være gull verdt.


- Det sies at tøffe gutter tar ikke sikkerhetskopi, men samtidig gråter de ofte. For mange er det kanskje litt tiltak å ta backup av dataene, men den dagen filene forsvinner vil en slik kopi være gull verdt, påpeker Tessem.

Du trenger kun en ekstern harddisk
Ifølge han er en løsning for å sikkerhetskopiere rett og slett å kjøpe inn en ekstern harddisk. På denne overfører du dine filer og lagrer disken et trygt sted.

- Det finnes flere muligheter for sikkerhetskopiering, du kan enten ta backup av alt innhold, eller du kan velge ut visse deler av innholdet på maskinen, som bilder, dokumenter og musikk. Det krever ikke mye å få kontroll over hva du ønsker å ta vare på. Mange glemmer også å ta backup av viktige filer som E-post. Mailkorrespondanse kan være veldig nyttig å ta vare på. Også innhold og kontakter på mobiltelefonen bør sikkehetskopieres, påpeker Tessem.


Ifølge han vil mange ha nytte av å lagre både kontakter, bilder og videoer fra mobilen andre steder. Bildene kan du så slette fra mobilen og føle deg langt tryggere om telefonen en dag skal forsvinne.

Mange muligheter på nett
Foruten lagring på ekstern harddisk kan du også benytte lagring over nett. Det finnes flere aktører som tilbyr sikkerhetslagring og det fins også noen muligheter som er gratis. For eksempel tilbyr Microsoft opp til 20GB lagring via tjenesten Windows Live Skydrive. Men 20GB kan fort bli i minste laget og om du ønsker mye plass må du regne med å betale. Tessem mener likevel prisen dette koster fort kan lønne seg.

- Den dagen filene forsvinner forsvinner vil du være meget glad for at du har betalt for dette, sier han.

Er bildene dine trygge på nett?
Å lagre over nett er samtidig en liten sikkerhetsrisiko. Tjenesten du benytter må være en seriøs aktør som sikrer dine data forsvarlig og som samtidig sikrer at dataene ikke spres til uvedkommende. Forbrukerrådet har jobbet med nettopp dette og de har nylig lansert kampanjen Online Backup Sikker Lagring (OBS).


I samarbeid med IKT-Norge og fotobransjen har det blitt utviklet egne normer for lagring av dine bilder over nett. I normene stilles det krav til at filene både har primær- og sekundær-lagring. I tillegg fastsetter normene bildene er sikret mot innsyn fra uvedkommende. De tjenestene som oppfyller normene kan pryde seg med et eget OBS-stempel som forsikrer brukerne om at lagring på disse stedene er trygt. Thomas Nortvedt, rådgiver hos Forbrukerrådet, mener stempelet vil ha høy verdi for tjenestene som oppfyller normene.

- Dette stempelet gir et konkurransefortrinn for tjenester som tilbyr lagring av bilder på nett, sier han til Teknofil.

Ifølge Nortvedt er det foreløpig billedlagring via nett som har stått i fokus for normene, men han ser ikke noe problem for at lagring av annen data også kan benytte seg av normen og stempelet.

- Dette er ikke noe problem å utvikle videre, men vi har nå i starten fokus på bilder da disse har en spesiell verdi for folk. Men vi har forsøkt å holde normene så konkrete og enkle som mulig, påpeker han.

Vil ha med utenlandske selskaper
OBS er foreløpig et helnorsk prosjekt og her i landet er det Album2 og Eurofoto sine nettjenester som kan pryde seg med stempelet. Dette er fordi de var med som testtjenester da normene ble utviklet og gjennom dette har fått på plass de tiltak som kreves, men Nortvedt regner med at flere tjenester vil få stempelet etterhvert og ikke nødvendigvis kun norske.

- Normene er nylig lansert og det krever litt å oppfylle disse. For eksempel vil kravet til sekundær lagring medføre en utgift. Men vi vil ikke diskriminere noen. Både norske og utenlandske selskaper som oppfyller normen ved sine lagringstjenester kan bruke stempelet, men da må de først ta kontakt med Forbrukerrådet og IKT-Norge, sier Nortvedt.


Han ser ingen grunn til at ikke både Microsoft og Google skal ta kontakt via sine Norges-kontorer for å se hvordan deres tjenester kan oppfylle kravene.

Sjekk brukeravtaler
Han mener det er svært viktig at du er oppmerksom på hvor du velger å lagre bildene dine. Mange tjenester har regler som kan gi store overraskelser om du ikke følger med. Blant annet har brukere av tjenesten Flickr opplevd at deres private bilder har dukket opp i reklamekampanjer for Virgin, og Googles tjenester Google Docs, Gmail, bildetjenesten Picasa, Google Desktop og Google Calendar, har blitt klagd inn til amerikanske Federal Trade Commision av organisasjonen Electronin Privacy Information Centre (EPIC). EPIC mener Googles tjenester ikke tilbyr den sikkerheten brukerne har krav på når de benytter tjenestene for å lagre data.


Nortvedt mener det er svært viktig at du går grundig gjennom tjenestetilbydernes brukervilkår før du overfører dine personlige filer til ekstern lagring. Om du heller, eller samtidig velger å lagre dine data på eksterne disker du passer på selv er det et poeng som er svært viktig å huske på ifølge Nortvedt. De eksterne diskene du kopierer til må lagres et annet sted enn der du har maskinen din om kopien skal ha noen verdi.

- Mange syns kanskje det er fint å ha eksterne harddisker stående i bokhylla om designet tillater det, men om det for eksempel oppstår brann så hjelper det lite å ta backup om primærlagring- og sekundærlagringssted oppbevares samme plass. Da vil i så fall begge kunne bli ødelagt samtidig, påpeker Nortvedt.

Hvor ofte bør du ta kopi?
På dette området får han full støtte fra Hans Marius Tessem hos Norsis. Tessem påpeker samtidig at det er svært viktig å sjekke at sikkerhetskopien faktisk fungerer som den skal. Det er det svært få som gjør.

Men hvor ofte bør du egentlig ta kopi? Ifølge Tessem er dette avhengig av hva slags løsninger du velger, og hvor mye data du sitter på.

- Om du finner en god tjeneste og lagrer via nett kan du jo ta sikkerhetskopi rimelig ofte. Det er litt mer bryderi om du har en ekstern disk som lagres en annen plass, men du bør likevel ta sikkerhetskopi rimelig hyppig. Derimot trenger du ikke sikkerhetskopiere alt hver gang. Har du lagret tidligere innhold så er det jo bare nyervervede filer som må legges til, opplyser Tessem til slutt.

Les også: Guide: Slik sikrer du filene dine..Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen