Har utviklet superraske optiske fibre
Teknofil
(Bilde: iStockphoto/2524046)

Har utviklet superraske optiske fibre

Takler flere terabyte i sekundet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Lynrask dataoverføring er noe de fleste PC-brukere drømmer om, og da er det jo betryggende å vite at det stadig skjer teknologiske fremskritt på dette området.

Nå har forskere ved universitetet i Southampton i England klart å fremstille optiske fibre med en potensiell overføringshastighet som slår det meste.

Nær lyshastigheten

De nyutviklede fibrene skal kunne takle en fart på intet mindre enn 99,7 prosent av lysets hastighet. Forskerne brukte fibrene til å overføre vanvittige 73,7 terabit, eller rundt 10 terabyte, i sekundet. Dette skulle dekke de aller fleste husholdningsbehov.

Bragden ble oppnådd ved å benytte hule optiske fibre som for det meste består av luft. Lys beveger seg nemlig mye raskere gjennom luft enn gjennom glass, som fiberoptiske kabler vanligvis er laget av.

Forskere har eksperimentert med hule optiske fibre før, men hittil har man ikke klart å løse problemene som oppstår når fibrene skal bøyes rundt hjørner. Dette har tidligere ført til store forstyrrelser i overføringen og vesentlige kapasitetstap.

De smarte hjernene ved Southampton-universitet har imidlertid klart å overkomme denne hindringen ved å forbedre designet til den hule kjernen i fibrene. Med dette nye designet oppnådde de et akseptabelt signaltap på 3,5 dB/km og en båndbredde på 160 nm.

Uegnet til privat bruk

For å nå hastigheten på 73,7 terabit per sekund brukte forskerne en metode som heter bølgelengdemultipleksing. Dette går ut på å kombinere flere optiske signaler med ulik bølgelengde inn i én enkelt fiber.

Til tross for den enorme overføringshastigheten gjør det relativt høye signaltapet at de nye fibrene foreløpig ikke egner seg spesielt godt for lange strekninger. Dermed vil nok ikke teknologien ta over for vanlige fiberoptiske løsninger med det første.

På den annen side kan teknologien potensielt sett få stor betydning for ytelsen til superdatamaskiner og datasentre, hvor dataoverføringen skjer over korte avstander. Gjennombruddet kan også danne grunnlaget for utviklingen av mer anvendelige hule fibre på sikt.

Det er ingen tvil om at vi har behov for raskere nettverk:
Så mye skjer på Internett hvert minutt »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen