Har pumpet 10 Gbit/s gjennom telefonledning
(Bilde: Cristina Negoita, Shutterstock 139338152)

Har pumpet 10 Gbit/s gjennom telefonledning

Ny verdensrekord kan gi mye billigere supernettverk til folket.

En gjeng med forskere i Alcatel-Lucent sitt Bell Labs forskningslaboratorium forteller nå at de har satt en helt spesiell verdensrekord. De har nemlig klart å sende data gjennom en helt ordinær telefonledning med en hastighet på hele 10 gigabit per sekund.

Før du blir alt for ivrig, ringer Telenor, og lurer på hvor det blir av bedre-enn-fiber-linjen du burde ha fått gjennom telefonkabelen fra 80-tallet, skal det påpekes at eksperimentet benyttet en svært kort ledning. Likevel mener Bell Labs at resultatene bør kunne bane vei for 1 Gbit/s til vanlige husstander, via kobberledningene de har sittende i veggen fra før.

Neste generasjons bredbåndteknologi

For å oppnå den nye rekorden tok forskerne i bruk en teknologi de kaller XG-FAST; en videreutvikling av bredbåndsstandarden G.Fast. G.Fast er faktisk såpass ny at den først blir tilgjengelig på markedet til neste år, så prototypen XG-FAST ligger nok fortsatt noen år inn i fremtiden for resten av oss.

Forskjellene på disse to handler om hva slags frekvenser man bruker for å overføre data, og mens G.Fast kan by på 500 Mbit/s på inntil 100 meters hold, med frekvenser på 106 MHz, økte Bell Labs frekvensen til 500 MHz – som gir høyere hastighet, men kortere rekkevidde.

Med XG-FAST sine 500 MHz klarte de å levere 1 Gbit/s symmetrisk – altså samme hastighet for både opp- og nedlasting – på 70 meters hold, og de imponerende 10 Gbit/s ble satt på en rekkevidde på 30 meter ved hjelp av to par linjer.

Derfor kan det bli billigere for deg

Nå virker kanskje 30 meter litt i korteste laget, men det Bell Labs-forskerne ser for seg er at XG-FAST kan gjøre det veldig mye billigere å levere superbredbånd på 1 Gbit/s til folk flest, ved at fiberoptiske kabler legges inntil huset, eller til et tilgangspunkt i kjelleren, mens eksisterende kobberkabler tar seg av å spre nettverket de siste metrene.

Det er nemlig ganske dyrt å rive opp kledning inne i hus for å få på plass fiberkabler, og særlig i større bygg som leilighetskomplekser og rekkehus. Dermed kan nyvinningen på sikt bringe noe av den heftige farten fiber kan by på inn i de tusen hjem, uten at man må bygge om hele kåken i forkant.

Møt de som jobber med Norges nye kjernenett:
Ekstra: De vil gi Norge verdens beste nett – Brut 2.0 »

(Kilde: Bell Labs)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen