Har mobilen din blitt tregere etter oppdateringen? Du er ikke alene
(Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Har mobilen din blitt tregere etter oppdateringen? Du er ikke alene

Slik gjorde vi en iPhone litt raskere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvert år slipper Apple en ny programvareoppdatering til iPhone, og hvert år hører vi de samme klagene:

 • Mobilen min har blitt tregere!
 • Appene henger seg oftere enn før!
 • Batteriet holder ikke like lenge! 

I mange tilfeller kan det faktisk hende at disse klagene stemmer, spesielt de to første.

Den kan oppleves som tregere, fordi det nye operativsystemet krever flere ressurser. 

Det kan hende at appene er mer ustabile enn før, spesielt hvis du er tidlig ute, fordi de enten ikke har blitt skikkelig optimalisert for det nye operativsystemet, eller fordi noe data floket seg i selve oppdateringsprosessen.

Nøyaktig hva som er galt er aldri godt å si. Når mobilen brukes bygger man seg gradvis opp et lager av apper, gamle data som ikke lenger brukes og innstillinger som kanskje ikke passer overens med det nye operativsystemet. Programvaren skal egentlig ikke ta hensyn til dette gamle «slagget», men i noen tilfeller skjer det likevel, og da kan det påvirke hastighet og brukeropplevelse svært negativt. Dette er forresten et generelt problem, som rammer iOS, Android og Windows, for å nevne noe.

Det kan også hende batteriet slukes fortere. Enten fordi mobilen er nødt til å jobbe hardere enn tidligere, eller appene ikke er optimalisert helt riktig enda, eller rett og slett fordi batteriet begynner å bli gammelt. 

Et lite eksempel på hvor treg mobilen var. Her tok det ni sekunder for Apples kartapp å laste inn all fullstendig.

På kontoret vårt var biljournalisten Hanne Hattrem en av de som klagde høyest på problemer med mobilen sin etter at iOS 11 ble sluppet.

Her er problemene som irriterte henne mest etter å ha oppdatert til iOS 11 på sin iPhone 6s Plus, og som fortsatt er et problem i iOS 11.0.3: 

 • Messenger henger seg, og «sitter fast» i feil orientering når den åpnes opp
 • Kameraet har blitt ekstremt treigt 
 • Suppetreig oppstart 
 • Sliter med å koble seg til trådløse nett. Faller ut hele tiden
 • Alt går generelt tregere

Vi tok et par kjappe målinger for å sjekke nøyaktig hvor treg mobilen hadde blitt, og det er ingen tvil om at den var seig i bruk. Messenger brukte syv lange sekunder på å åpne opp, kameraet 6,5 sekunder mens værappen Yr måtte vi vente 9 sekunder på før den var aktiv. 

Vår diagnose: Oppdateringen har åpenbart skapt krøll for mange av appene og gjort mobilen usedvanlig treg. 

Vår behandling: Ta en sikkerhetskopi av alt innholdet og gjenopprett til fabrikkinnstillinger. 

Fungerte det? 

Du kan lese mer om hvordan du sikkerhetskopierer og gjenoppretter iPhonen din nedenfor, men la oss komme til viktigste først: Ble mobilen til Hanne raskere?

Vi sjekket med de samme appene som før for å ta en liten hastighetstest: 

Både Facebook Messenger og kameraappen åpnet seg altså betydelig raskere, mens Yr-appen bare ble litt raskere. 

Hanne sier også at mobilen generelt føles litt raskere ut.

– Det er ikke akkurat snakk om noen revolusjon. Men litt bedre har det blitt! 

En slags suksess, altså.

Slik gjør du det selv

Stegene er veldig enkle: 

Det kan virke skummelt å slette alt innholdet på mobilen, men så lenge du har tatt en sikkerhetskopi er det trygt.
Det kan virke skummelt å slette alt innholdet på mobilen, men så lenge du har tatt en sikkerhetskopi er det trygt. Foto: Niklas Plikk, Tek.no
 1. Ta en sikkerhetskopi av innholdet på mobilen
 2. Gjenopprett mobilen til fabrikkinnstillinger

Det er kjempeenkelt, men det tar litt tid. 

I tillegg skal du ikke undervurdere at det kan være stressende å slette alt som finnes på mobilen, selv om det naturligvis skal sikkerhetskopieres først. Så gjør dette når du har litt tid, både under selve prosedyren, men også i ettertid når mobilen laster ned alle apper på nytt. 

Når du så er klar til å kopiere innholdet, kan du gjøre det enten via mobilen (iCloud) eller via PC-en (iTunes): 

Sikkerhetskopi via iCloud:

Den enkleste måten å ta sikkerhetskopi av iPhonen din er å bruke iCloud. 

 • Gå til innstillinger –> Trykk på navnet ditt øverst -> Trykk på iCloud -> iCloud Sikkerhetskopi -> Trykk på Sikkerhetskopier nå

Mer enn det skal du ikke trenge å gjøre. Dette forutsetter at du har nok plass på iCloud-kontoen din. Har du ikke det kan du enten betale for mer lagringsplass, eller gå for vår neste metode.

Sikkerhetskopi via PC-en: 

For å ta sikkerhetskopi av iPhonen din til PC-en kobler du den til via en USB-kabel og åpner opp iTunes. Har du ikke iTunes kan du laste det ned her

For å være ekstra sikker kan du ta en sikkerhetskopi på PC-en.
For å være ekstra sikker kan du ta en sikkerhetskopi på PC-en. Foto: Niklas Plikk, Tek.no
 1. Trykk på mobilknappen øverst til venstre
 2. Trykk på «Sikkerhetskopier nå», slik at du lager en kopi av mobilen på PC-en
 3. Du får spørsmål om du vil overføre tidligere kjøp – dette er strengt tatt ikke nødvendig, men gjør det hvis du føler for det
 4. Du får også spørsmål om du vil kryptere sikkerhetskopien. Det tar litt lengre tid, men det kan være fint å gjøre det for å bevare absolutt all data fra den forrige mobilen 

Etter en liten ventetid er jobben gjort. 

Bonus for den ekstra paranoide: 

Hvis du er ekstra redd for at alt skal forsvinne, selv om du har en sikkerhetskopi i både iCloud og på PC-en din, kan du alltids ta en ekstra sikkerhetskopi av bildene dine. Dette kan du gjøre på flere måter og via flere forskjellige tjenester.

Til PC-en:

Koble mobilen til med kabelen som fulgte med, og godkjenn at datamaskinen skal få tilgang etter å ha låst opp iPhone-skjermen. Åpne iPhone-ikonet i Min Datamaskin, og kopier bildemappen du finner der til et sted du finner den igjen om det verste skulle skje. (Windows). Har du en Mac kobler du til iPhonen med kabel, hvor du da vil få opp en forespørsel om å overføre bildene til maskinen din. Hvis dette ikke dukker opp automatisk kan du åpne opp Bilder-programmet på maskinen, og velge iPhonen din under "importer" i menypunktet på venstre side. 

Til en annen skytjeneste: Du kan også laste ned en skylagringsapp til mobilen, som for eksempel Dropbox, Google Drive eller Onedrive. Disse har egne funksjoner for å sikkerhetskopiere alle bildene du har på mobilen i skyen.

Gjenopprett til fabrikkinnstillinger: 

Når du har sikkerhetskopiert iPhonen din er det bare å slette alt innholdet: 

 • Gå til innstillinger -> Generelt -> Nullstill -> Slett alt innhold og alle innstillinger
På tide å slette aalt innhold på mobilen!
På tide å slette aalt innhold på mobilen! Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Her får du en håndfull advarsler og steg før den faktisk sletter innholdet. Mobilens kodelås, Apple ID-passordet ditt og et par «Ja, jeg er helt sikker!»-beskjeder. Men når prosessen endelig setter igang tar det rundt fem minutter før mobilen er slettet alt innhold og kan settes opp på nytt. 

Stort sett får du beskjed om hva som foregår, men ikke bli redd hvis skjermen plutselig blir svart – den tar sikkert bare en omstart før den fortsetter gjenopprettingen.
Stort sett får du beskjed om hva som foregår, men ikke bli redd hvis skjermen plutselig blir svart – den tar sikkert bare en omstart før den fortsetter gjenopprettingen. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Sett opp mobilen på nytt:

Så fort mobilen er helt resatt vil du trolig se «Hello» og «Hola» dukke opp på skjermen. Gå igjennom de vanlige stegene som å velge språk, region og hvilket nettverk du vil koble deg til, og sett opp Touch ID hvis du vil det. 

Det er når du kommer til punktet om Gjenoppretting at du må stoppe opp. Du kan velge mellom å sette opp mobilen som en helt ny iPhone, men du vil selvfølgelig heller gjenopprette den via enten en sikkerhetskopi fra iCloud eller iTunes.

Velger du iCloud kan du gjøre alt fra mobilen, uten noen ekstra steg. Velger du iTunes må du koble til mobilen til PC-en du har lagret sikkerhetskopien på. 

Ferdig! I hvert fall nesten:

Etter at du har ventet en stund, og mobilen har fått enten lastet ned det den trenger fra nettet eller fra PC-en, er du omtrent i mål. Mobilen kommer imidlertid til å bruke litt tid på å installere alle appene dine på nytt, og eventuelt laste ned bilder og videoer fra iCloud. Du vil trolig også være nødt til å skrive inn en del passord på nytt, og ting som Ruter-billetter og lignende vil måtte lastes ned på nytt.

Dette kan gjøre at mobilen midlertidig er litt tregere, faktisk helt opp til et døgn senere, men så fort alt er ferdig lastet ned bør alt være klart.

Forhåpentligvis har mobilen din blitt litt raskere!

PS: Prosessen vi har beskrevet over er nok godt over 99 prosent sikker, men helt sikker blir man aldri. Men dette er så sikker som du innen rimelighetens grenser kan bli på at dine data blir med videre. Og selv om det hører til sjeldenhetene at telefoner slutter helt å virke på grunn av slike tregheter, er det aldri optimalt å gå rundt med programvare som ikke virker skikkelig på mobilen.

Lyst på noe nytt? 
Sjekk ut sniktitten vår på iPhone X »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen