Har laget en fungerende 3D-skrevet rifle

Har laget en fungerende 3D-skrevet rifle

Det er ikke bare pistoler som kan skrives ut hjemme.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det skapte store overskrifter da det amerikanske selskapet Defense Distributed for første gang demonstrerte den fullt fungerende 3D-skrevne pistolen «Liberator». Norske politikere ble bekymret og gikk tidlig ut og om varslet oppdaterte lover, da det viste seg at filene til pistolen var spredd for alle vinder på nett.

Dette er allerede fire måneder siden, og nå er 3D-pistolens storebror klar. I videoklippet nederst i saken kan du se en demonstrasjon av verdens første 3D-skrevene rifle.

Kommentar: I dag lastet jeg ned en pistol fra Internett »

Ikke for hvem som helst

Riflen ble født i en canadisk by ved hjelp av en brukt 3D-skriver til den nette sum av 8000 dollar. Riflen tar i bruk noen av de samme delene som «Liberator», men selv om filene for dette våpenet også skulle finne veien til Internett, er det altså ikke hvem som helst som kan skaffe seg en kopi – i alle fall ikke ennå.

Riflen er døpt «The Grizzly», oppkalt etter de kanadiske «Sherman»-tanksene som ble brukt under 2. verdenskrig. Den er .22-kaliber med mulighet for å avfyre bare ett skudd. Salven som går av ved avfyring er nemlig kraftig nok til at den ødelegger den skjøre plastkroppen til riflen. Det ligger dermed i kortene hvorfor den må avfyres med en strikk i filmklippet.

Løpet flerres opp ved bruk, og den er ikke spesielt treffsikker. Det gjenstår altså en god del arbeid før den eventuelt kan utgjøre en trussel. Tennstiften i riflen er også laget i metall, så det er ingen umiddelbar fare forbundet med at den skal finne veien forbi metall-detektorer. Det er ukjent om skaperne av riflen ønsker å jobbe videre med å utbedre disse feilene.

Ulovlig

Selv om våpenet er 3D-skrevet, er det like ulovlig som et vanlig våpen. Den norske våpenloven er veldig nøytral, og sier rett ut at om du på noen måte skaffer deg et våpen(som igjen er definert veldig bredt) uten rett tillatelse, så gjør du noe ulovlig.

– Det vil være viktig å følge utviklingen av dette fremover. Det er politiet som håndhever våpenloven, og hvis de fremmer bekymringer om utbredelsen av slike 3D-våpen, så må det bli en sak for oss å se på behov for endringer i våpenloven, sa Jan Bøhler, justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, da den første 3D-pistolen kom på markedet i mai.

Dette synes norske politikere om at hvem som helst kan skrive ut sitt eget våpen >>

(Kilde: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen