Foto: Berkeley Lab

Teknofil Har klart å høste elektrisitet fra virus

Foto: Berkeley Lab

Har klart å høste elektrisitet fra virus

Dette er en personlig strømgenerator drevet av virusstrøm.

En gjeng forskere fra det statlige Lawrence Berkeley National Laboratory i USA har klart å utvikle en metode som får harmløse virus til å generere strøm – ved å omforme mekanisk energi til elektrisitet.

Systemet fungerer grunnleggende sett ved at du slår med fingeren på en virusbelagt elektrode på størrelse med et frimerke. Viruset konverterer dermed den mekaniske kraften fra det lille slaget til en elektrisk ladning.

Forskerne brukte dette til å lage en liten generator som produserer nok strøm til å gi liv til en liten LCD-skjerm. Det eksakte tallet er seks nanoampere med strøm og 400 millivolt med spenning. Dette er ifølge forskerne nok til at et ettall klarer å blinke på skjermen.

Piezoelektrisk

Berkeley Lab hevder at generatoren er den første av sitt slag til å produsere elektrisitet ved å utnytte såkalte piezoelektriske egenskaper i et biologisk materiale.

Ifølge Wikipedia er piezoelektrisitet et naturfenomen der elektriske ladninger blir produsert ved at et materiale bestående av krystaller blir påført press.

Forskerne brukte viruset M13 i forsøket. M13 er et stavformet virus som kun infiserer bakterier. Viruset klarer å reprodusere én million kopier av seg selv (via bakterier) innen fire timer og stabler seg i fint organiserte rader når det sprer seg på en overflate.

Og forskerne fant altså ut at dette viruset er piezoelektrisk.

Lovende utvikling

– Det er nødvendig med mer forskning, men arbeidet vårt er et lovende steg mot utviklingen av personlige strømgeneratorer, styreelementer i nanoenheter og andre enheter basert på viralelektronikk, sier Seung-Wuk Lee ved Berkeley Lab.

– Nå jobber vi med å forbedre denne demonstrasjonen, som i utgangspunktet var ment for å bevise konseptet. Ettersom biotenologi gjør det mulig med produksjon i stor skala av genmodifiserte virus, kan piezoelektriske materialer på virus gjøre det enklere å jobbe med mikroelektronikk i fremtiden, konkluderer Lee.

Se en video som forklarer opplegget nærmere på YouTube:


(Kilde: Berkeley Lab)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen