(Bilde: Shutterstock/ Africa Studio)

Har gjort det vanskelig å massesaksøke nettpirater

Dommer trodde ikke på rettighetsbransjens argumenter.

Bare i løpet av de siste årene har en halv million amerikanere blitt saksøkt for å ha delt kopibeskyttede datafiler med andre. Normal praksis har til nå vært at en opprettshaver har kunnet ta ut søksmål mot en hel gruppe av personer samtidig. Disse søksmålene blir basert på at de alle var tilknyttet samme torrentsverm, og altså stod sammen i delingen eller forbrytelsen.

Det å gå til massesøksmål mot ti eller tusen personer samtidig er selvsagt både billigere og mer tidsbesparende for rettighetshaverne enn å ta ut én og én tiltale, men nå møter de ifølge TorrentFreak sterk motstand.

Stilt til veggs av dommeren

Under den strafferettslige behandlingen av søksmålene mot en gruppe pirater i Iowa, tok dommer Stephanie Rose seg tid til å faktisk sette seg inn i hvordan BitTorrent-protokollen fungerer. Grunnlagen for søksmålet var at gruppen skal ha delt filmer som Killer Joe og The Company You Keep.

Saksøkerne hevdet at piratene sto sammen om ugjerningen og delte innholdet via en torrent med samme SHA-1 hash mellom seg. Dommeren så det imidlertid som helt usannsynelig at én person som var tilknyttet torrenten en dag, fortsatt delte innhold med andre personer i søksmålet hele tre måneder senere. 

Som dommeren også påpekte, fantes det ingen bevis for at gruppen av saksøkte noen gang delte biter av torrenten direkte med hverandre.

Les også: Selskapet bak mener BitTorrent-teknologien misbrukes »

Færre massesøksmål fremover

Rose forstod at innhold kunne ha blitt delt mellom de involverte i saken, men at det var minst like sannsynelig at materialet de tiltalte hadde lastet ned hadde blitt sendt til personer som ikke var en del av søksmålet. 

Hun konkluderte med at alle de store BitTorrent-søksmålene som var igang skulle begrenses til én titlalt per sak, og avviste saken.

Siden det er ytterst vrient for rettighetshaverne å bevise akkurat hvilke deler av et verk som er delt mellom to eller flere personer, kan det se svært mørkt ut for lignende saker – i alle fall foran dommer Rose.

BitTorrent kan brukes til mye annet enn ulovlig nedlasting:
Slik kommer du igang med spennende BitTorrent Sync (Ekstra) »

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen