I all mikroskopisk elektronikk samler varmen seg i spesifikke punkter. Med et godt varmeledene materiale kan varmen deles utover, og senke belastningen på elektronikken. (Bilde: US Naval Research Laboratory)

Nytt materiale har ekstrem evne til å lede vekk varme

Kan bli mer aktuelt enn diamant.

Forskere ved amerikanske U.S Naval Research Laboratory har funnet et nytt materiale med en ekstrem evne til å lede varme. Hittil har man sett på diamant som den beste termiske lederen for elektronikk, men den nye oppdagelsen viser seg faktisk å duge minst like godt.

Forskerne beskriver materialet som kubisk bor-arsenid (cubic boron arsenide), og det skal ha en evne til å lede 2000 watt per meter per Kelvin, ved romtemperatur, skriver Phys.org.

Diamant er for dyrt

Behovet for superkjølende materialer som samtidig er både billige og pålitelige har blitt mer og mer aktuelt de siste årene. Med små smarttelefoner, tynne nettbrett og lette bærbare PC-er fulle av kraftige komponenter, er det et stort behov for skikkelig kjøling.

Nettbrettene skal være passivt kjølt, og bærbare PC-er skulle gjerne vært både tynnere og lettere. Med mer varmeledende materialer innabords kan det bli lettere å oppnå dette i fremtiden.

Derfor har man i nyere tid forsket mer på slike termisk ledende materialer. Man har lenge visst at diamant er en god kandidat, men dette materialet er både dyrt og vanskelig å fremstille.

Forskningen på det nye materialet i USA er fortsatt kun teoretisk – og riktig nok veldig sterk, men forskerne jobber nå med å vise at det fungerer like godt i praksis.

– Hvis disse resultatene blir verifisert i et eksperiment, vil det åpne opp nye muligheter for passivt kjølte komponenter, sier doktor Thomas L. Reinecke, fysiker ved avdelingen for elektronisk forskning og teknologi ved U.S. Naval Research Laboratory, til Phys.org.

Du kan lese mer om eksperimentet og det nye materialet hos Phys.org.

Rundt om i verden har forskere det siste året oppdaget mye spennende:
Disse ti fremtidsteknologiene kan endre maskinen din betydelig »

(Kilde: Phys.org)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen