– Har du fortalt tyven at du reiser bort i påska?

Har du ikke rørt personverninnstillingene dine på Facebook, er det på høy tid nå, skriver Ingeborg Volan.

«Først helg, så skal jeg nyyyyyte en uke på Ustadoset,» skrev en bergenskvinne på Facebook. Så kom innbruddstyvene.

Påskeferien står for døren, og mer enn halvparten av alle nordmenn reiser hjemmefra, ifølge ferske tall fra analysebyrået Norstat. De påskeferierer på hytta, i utlandet eller hos venner.

De fleste sørger også for å virkelig fortelle vennene sine at de er på tur. «Nå kooooser vi vårs,» er gjennomgangstemaet – en reise eller opplevelse på 2010-tallet eksisterer liksom ikke helt før den er formidlet til andre. Mer enn én million nordmenn har lagt ut ferieplanene sine i statusfeltet på Facebook, hvis vi skal tro en undersøkelse Codan Forsikring gjorde i fjor. Og mer enn 250 000 av oss har «sjekket inn» på Facebook, Foursquare eller liknende tjenester (kilde: VGs papirutgave).

Men selv om ferien blir enda litt bedre hvis alle andre blir misunnelige på oss, er det noen som ikke nøyer seg med å «like dette». Politiet i Bergen og så godt som alle forsikringsselskaper i landet går nå ut med advarsler til Norges 2,6 millioner Facebook-brukere om å ikke melde fra hvor vi går.

Noen mener kanskje vi trenger «Facebook-vettreglene» som en oppdatering av påskeklassikeren fjellvettreglene, slik at vi kan unngå påskekrim i heimen mens vi er borte. Men kanskje trenger vi bare en liten bruksanvisning? Det er nemlig mulig å få i både pose og tursekk, forutsetningen er at du kjenner personverninnstillingene til Facebook.

En av fem britiske Facebook-brukere har aldri endret personverninnstillingene sine, og det er vel lite trolig at nordmenn ligger bedre an. Vi er tross alt Europas mest naive folk. Men hvis du aldri har endret på innstillingene dine, deler du faktisk alt du skriver på Facebook med hele verden – grunninnstillingen er nemlig «public».

Men det er ikke så vanskelig å sørge for at du bare melder fra til vennene dine hvor du går, ikke til hele verden. Denne siden gir en god innføring i grunnleggende Facebook-personvern. Endre innstillingene dine til «kun venner», så har du trening nok til å legge ut på langtur. God påske!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen