Har bygget en fungerende SSD i Minecraft
(Bilde: smellytring)

Har bygget en fungerende SSD i Minecraft

To brukere har laget hver sin løsning, sjekk dem ut her.

Kreativiteten kjenner få grenser i det populære spillet Minecraft. Her har spillerne siden dag én komponert de råeste byggverk, og nå er det faktisk to spillere som har laget hver sin fungerende lagringsenhet, skriver blant annet Cnet.

Ingen av lagringsenhetene er noen råtasser sett opp mot normale SSD-er, med lagringskapasiteter på henholdsvis 1 og 4 Kbit med data. Ytelsen er også relativt laber, du kan omtrent se hvordan hver enkelt bit blir skrevet.

Det som gjør det unikt er hvordan de to faktisk har skapt hver sin lagringsenhet, ut fra de midlene som er tilgjengelig i spillet.

Lagrer data inne i spillet

Byggverket til brukeren smellystring kan lagre 1 Kbit med data, og han har i stor grad basert seg på stempler som skyver blokker med forskjellige egenskaper frem og tilbake. Den ene blokken leder ikke strøm, mens den andre gjør det. Ved å sette en rekke slike ved siden av hverandre har han fått en slags SSD som kan lagre anstendige mengder med data.

Oversikt over The0JJs lagringsenhet.
Oversikt over The0JJs lagringsenhet.Foto: The0JJ

Via et eget kontrollrom kan det skrives og leses data til enheten, og vi snakker da om én og én byte. Posisjon, altså hvilken celle det skal skrives eller leses til, velges manuelt. Man kan altså trygt si at det er visse forbedringspotensialer for lagringsenheten, selv om konseptet i seg selv er utrolig spennende. 

Se alle bildene av kreasjonen her.

Den andre lagringsenheten er bygget av The0JJ og kan lagre 4 Kbit med data. Denne bruker roterende plater og egne lese- og skrivehoder, og fremstår dermed som en harddisk. Det er totalt 256 ulike posisjoner for platene, og i hver posisjon kan det lagres 16 bits.

The0JJ har også fått til at platene roterer i forskjellige retninger, alt etter hva som er er den raskeste veien til ledige lagringsceller. Vedkommende har på toppen av det hele fått på plass en fungerende buffer.

Se alle bildene av kreasjonen her.

Nøyaktig hvilken nytteverdi en slik SSD har, når konstruert inni spillet, er ikke helt definert:

– Data kan være alt, det kan være et tekst eller et bilde. Velg en hvilken som helst fil fra Internett, bare den er 1 kb eller mindre, og du kan lagre den i denne lagringsenheten, sier «smellystring» til Cnet. 

Lurer du på hvordan man lager en ekte SSD? Vi har besøkt Kingstons SSD-fabrikk i Taiwan » (Ekstra)

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen