Hanske skjerper berøringssansen

Foto: Gary Meek

Hanske skjerper berøringssansen

Ett steg nærmere overmenneskelige krefter?

Hvis du noen gang har drømt om å få forsterket sansene dine, vil denne nye hansken være midt i blinken. En gruppe forskere ved Georgia Institute of Technology har skapt en hanske som øker følelsen av berøring på betraktelig.

Hansken, som blir båret av professor Jun Ueda på bildet ovenfor, benytter seg av aktuatorer som er plassert ved siden av fingertuppene og som blir stimulert ved hjelp av høyfrekvente vibrasjoner.

Vibrasjoner øker sansene

Hansken er ennå en prototype i sin tidlige fase, og konseptet blir kalt stokastisk resonans, og ved å tilføye et element av såkalt hvit støy, vil en persons syn, hørsel, balanse og mer bli forsterket.

Foto: Gary Meek
Foto: Gary Meek

I dette tilfellet blir slike vibrasjoner overført til fingertuppen ved hjelp av en hanske. Hvor mye av ens berøring som blir forsterket varierer, men ifølge professor Ueda viser alle tester at enhver form for vibrasjon hjalp til.

Forskerne ved Georgia Tech mener at hansken kan være verdens første enhet med stokastisk resonans som det er mulig å ha på seg.

Foto: Gary Meek
Foto: Gary Meek

Mer informasjon

Konseptet er fremdeles i en slags startfase og fremtidig bruk er foreløpig uklar, men de utførte testene viser som nevnt at sansene til en person blir forsterket ved hjelp av ulike nivåer av vibrasjon.

Det er ikke snakk om å bare føle mer, men også å hjelpe brukeren med å samle inn mer informasjon med bare en liten berøring.

Testsubjekter plasserte fingeren på nesten like deler med sandpapir, men klarte å skille mellom de ulike typene og finne en angitt del 15 prosent oftere enn de som ikke ikke fikk stimulering fra stokastisk resonans.

Potensielle bruksområder for denne teknologien kan for eksempel være innen medisin, hvor man kan hjelpe til med å gjenskape berøringssans hos folk som har fått skader på nervene.

(Kilde: Georgia Tech Research News)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen