Hannibal Rising

Lille Hannibal Lecter vokser opp i gode omgivelser sammen med foreldrene og lillesøsteren i et slott i den litauiske skogen. Slottet befinner seg dessverre midt i det som blir skuddlinjen mellom russere og tyskere under annen verdenskrig, og familien søker tilflukt i et lite trehus i nærheten. Men krigens grusomheter innhenter dem, og Hannibals lykkelige barndom en bokstavelig talt blodig urettferdig slutt når begge foreldrene blir drept i et tysk flyangrep og søsteren senere spist (!) av sultne russiske krigsforbrytere. Som en uunngåelig følge av opplevelsen, og et antall andre destruktive sinnsimpulser, pådrar Lecter seg et posttraumatisk kannibalsyndrom og et sterkt hevninstinkt.

Hannibal sørger ikke for vill jubel.
Hannibal sørger ikke for vill jubel.

Etter noen år og et småkjipt barnehjemsopphold, oppsøker han sin onkels asiatiske enke, den kultiverte Lady Murasaki (Gong Li), som han slår seg ned hos og utvikler tette bånd til. Den gløgge Hannibal begynner på medisinstudiet hvor han får dyrket sine tiltagende lugubre interesser i fred og ro, og når hans søsters drapsmenn dukker opp i nærområdet, slippes monsteret løs for alvor.

Platt tidtrøyte

Få rollefigurer nyter vel større pervers fascinasjon i thrillersjangeren enn den høyst eksentriske menneske-eteren Hannibal Lecter, men denne gangen ser det dessverre ut til at ærefrykten har hatt en lammende effekt på den filmtekniske kreativiteten. For til tross for at manuset for første gang i filmserien er skrevet av romanforfatteren selv, Thomas Harris, er denne forgjengeren blitt sjokkerende tam, uinspirert og rett og slett kjedelig. Åpningen tenner et visst håp, men raskt oppdager man at den dynamiske fortellerstilen fra "Nattsvermeren" er erstattet med en demonstrasjon i regimessig latskap som avstedkommer lite annet enn en seig røre av utvannet dramatikk og karaktermessig livløshet.

Ugjenkjennelig

Som forklaringen av hva som skapte Hannibal-monsteret, har "Hannibal Rising" unektelig et interessant utgangspunktet. Psykoanalysen er imidlertid ganske overfladisk, og filmen skusler bort sjansen ved å kulminere i et relativt rutinemessig hevndrama med forutsigbart utfall, som dessuten går for langt i å legitimere Hannibals intensjoner gjennom å presentere ham utelukkende som et offer for uheldige omstendigheter. Han reduseres til en litt ukonvensjonell rettferdighetssøker, og det er få likhetstrekk med den intenst brutale og uforutsigbare skrekkfiguren fra de foregående filmene, selv om blodskvetten heldigvis ikke uteblir fullstendig. Manuset mangler simpelthen sjarm og dialogmessig intelligens, samt den bitende, karakterdefinerende "I ate his liver"-snerten.

Middels skuespill

Ingen ordinær guttunge
Ingen ordinær guttunge

En effektiv psykologisk thriller er denne forgjengeren med andre ord ikke. Snarere fornemmer man et platt, innbakt vold-avler-vold-budskap, hvor Hannibal fremstår som en slags advarende nazi-parallell, med sin kombinasjon av intelligens og hensynsløshet. Hovedrolleinnehaver Gaspard Ulliel er da også til forveksling lik en veldisiplinert Hitlerjugend-offiser med sin stramme bakoversleik og faststøpte steinansikt. Og som sådan fungerer han halvveis, men makter ikke å formidle troverdig ondskap. Gong Li er den eneste som bidrar med snev av følelsesmessig realisme, men hennes iherdige innsats er ikke nok til å hjelpe dette dramaturgisk funksjonshemmede dramaet nevneverdig. Det hjelper heller ikke særlig å sminke filmen med fine bilder og scenografi, selv om det heller ikke skader.

Konklusjon

Oppmerksomheten påkalles kun noen få ganger i løpet av "Hannibal Rising", noe som på langt nær er nok til å gi den en helhjertet anbefaling. Samlet sett er det en uverdig forgjenger, og lite hjelper det at utgivelsen er fullstendig ribbet for alt som heter ekstramateriale. Ikke engang scenevalg, som egentlig er å regne som standard på dagens DVD-utgivelser, har man giddet å supplere skiven med. Se den kun dersom alternativet er "Mess-TV" på TVNorge eller et to timers "Hotel Cæsar"-maraton.

Hannibal Rising

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen