(Bilde: WiSee)

Han styrer PC-en gjennom veggen – med Wi-Fi

Bruker strålingen fra trådløst nett til å se kroppen din.

Forskere ved universitetet i Washington har kommet på en ny måte å styre datamaskinen på, ved å veive omkring seg med armene. 

Glem WiiMote, Leap Motion, Kinect og Playstation Eye – disse forskerne måler hvordan radiobølger flommer gjennom kroppen din.

Overraskende nøyaktig

For å være mer presis benytter WiSee, som systemet heter, Doppler-effekten for å «se» hvor og hvordan kroppen din beveger seg gjennom radiosignalene fra trådløse nettverk.

Når disse radiobølgene treffer deg vil enkelte sprette av, andre bøyes rundt deg, og andre igjen presse seg gjennom kroppen. Alt dette påvirker frekvensen på bølgene med noen ytterst få prosent.

Det er disse frekvensendringene WiSee kan plukke opp, og treffsikkerheten er overraskende høy. I ett eksperiment forsøkte forskerne seg på å gjøre 900 gestikulasjoner, og systemet identifiserte 846 av disse helt korrekt.

Ser gjennom vegger

Nøyaktigheten kommer av at WiFi-signaler beveger seg i kanaler rundt 20 MHz brede, mens forstyrrelsene fra kroppen din bare utgjør en håndfull hertz. Sensorer som kan fange opp dette er dermed langt på vei presise nok til å følge med på armer og ben, selv om det er usikkert om de kan få med seg så små detaljer som fingerbevegelser.

Prinsippene bak har vært kjent en stund, og både militære, politi og redningstjenester har vært interessert i slik forskning tidligere. Poenget har vært å kunne finne og følge med på mennesker inni bygninger ved hjelp av WiFi- og mobiltelefonsignalene i luften.

Forskerne nevner dog mange sivile muligheter, som å styre smarthus uten å putte et kamera i alle rom. Barnesykdommer som at noen uten på gaten ikke bør kunne herje med komfyren din ved å løfte på armene, er imidlertid noe det jobbes videre med.

Flere og flere dingser kobles på nettverk av forskjellige slag:
30 milliarder enheter skal være på nett innen 2020 »

Her kan du se en video av hvordan systemet fungerer:

 

(Kilder: BBC, Ars Technica, Bit-Tech, Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen