Han likte  alt  på Facebook i to døgn
Teknofil
(Bilde: Facebook/Teknofil.no)

Han likte alt på Facebook i to døgn

Se hva som skjedde.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Facebooks «liker»-knapp er viktigere enn de fleste skulle tro. Hver gang du trykker på det lille symbolet begynner Facebook å kalkulere hva slags interesser du har, og hvordan den kan vise lignende innhold du kanskje vil like. I motsetning til kontinuerlige og kronologiske strømmer som Twitter, er Facebooks nyhetstsstrøm et nøye sammsensatt utvalg av ting som akkurat du er interessert i. 

Så hva skjer hvis man ødelegger hele algoritmen til Facebook ved å like absolutt alt man finner på Facebook i løpet av to døgn? Wired-journalisten Mathew Honan tok på seg den begredelige oppgaven, og oppdaget at de 48 timene var mer enn nok for å totalt forvandle nyhetsstrømmen.

Les også: 10 ting du ikke gjør på Facebook »

Bare én ting var fredet

Da han satte igang måtte han finne opp et par grunnregler. Den viktigste var at selv om han skulle like «alt», ville han ikke like statusoppdateringer som hadde med nærstående dødsfall å gjøre. 

Resten var fritt vilt. Mathew Honan satte igang, og likte statusoppdateringer, nyhetsbeskjeder, memer og ville meninger delt av nære og fjerne venner. Han likte alt.

Vennene ble faset ut

Det tok ikke lang tid før nyhetsstrømmen hans hadde blitt forvandlet.

Fra en god blanding av statusoppdateringer fra venner, nyheter og beskjeder fra sider han fulgte, til å bli en jevn strøm av oppgulp fra nettsteder som satser beinhardt på deling via sosiale medier.

«Da jeg gikk og la meg den første natten og skrollet i nyhetsstrømmen, var oppdateringene som følger: Huffington Post, Upworthy, Huffington Post, Upworthy, en Levi’s-reklame, Space.com, Huffington Post, Upworthy, The Verge, Huffington Post, Space.com, Upworthy, Space.com.», skriver Honan i artikkelen sin på Wired.

Påvirket ikke bare ham

Som om det ikke var nok med at Honans egen Facebook-strøm ble forvandlet til en jevn strøm av kjendisnyheter og virale saker, ble også vennene hans påvirket av «likingen» hans.

«jeg trodde Facebook ville begrense påvirkningen jeg hadde på vennene mine», skriver Honan, og forklarer i stedet hvordan det motsatte skjedde.

Venner trodde han hadde blitt hacket, og flere klaget på at deres nyhetsstrøm nå mer eller mindre bare besto av ting Honan hadde likt. Han ble til og med kontaktet av Facebook direkte, som ville sette han i kontakt med deres PR-avdeling. Dessverre går han ikke dypere inn på sistnevnte punkt, som virker ganske drøyt.

Han konkluderte eksperimentet etter 48 timer, og skriver at han aldri vil gjøre det igjen. Facebook-kontoen hans hadde blitt forvandlet til noe han hatet, og som fikk han til å fremstå som både en venstre- og høyreekstremist på én og samme gang. 

Les hele den vittige historien til Mathew Honan på Wired.com.

Har du også ødelagt Facebook?
Slik sletter du Facebook-kontoen din »

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen