Han knipset et av verdens mest sette fotografier
Teknofil
(Bilde: Microsoft)

Han knipset et av verdens mest sette fotografier

Men fikk dårlig betalt for Windows XP-bakgrunnen.

De fleste som leser denne saken har hatt Windows XP som operativsystem, og da er sjansen meget stor for at du drar kjensel på bildet øverst i saken. Det er nemlig standardbakgrunnen for operativsystemet, og har blitt sett av over en milliard mennesker.

Da skulle man kanskje tro at mannen bak «mesterverket» tjente greit på bildet han knipset. Men dessverre ble det ikke slik for Charles O’Rear (73), som nå ser tretten år tilbake i tid og angrer på at han ikke forhandlet frem en bedre avtale med Microsoft, forteller han til Sydney Morning Herald.

Fikk en flat sum

Charles vil fortsatt ikke avsløre hvor mye Microsoft betalte han for fotografiet, men på den tiden var det lisensiert som et typisk «stockphoto». Det vil si at selskapet betalte han en flat sum for bildet og deretter kunne benytte det så mye de ville, uten ekstra kostnader.

Ofte vil fotografer og produsenter forhandle frem en såkalt royalty-avtale, som sikrer den med opphavsretten en brøkdel av inntektene dersom det skulle vise seg at produktet selger bra. Det er en slik avtale Charles nå skulle ønsket han ordnet seg den gang da.

– Hvis jeg hadde visst hvor populært XP skulle bli, og hvor mange datamaskiner som skulle kjøre operativsystemet, så hadde jeg nok forhandlet frem en bedre avtale. Dersom jeg hadde fått 1 cent per salg, så hadde jeg vært mer enn fornøyd, sier O’Rear i et videointervju.

Over 1 milliard datamaskiner har hatt Windows XP som operativsystem. Hvis man antar at alle disse var betalte lisenser (noe som ikke er veldig sannsynlig), kunne Charles dratt inn det samme antallet cents. Med andre ord hele 10 millioner dollar – eller hele 60 millioner norske kroner. Og vi må anta at betalingen han faktisk fikk er langt, laangt dårligere enn dette.

Knipset bildet under kjøretur

Men hva er historien til det «berømte» bildet, lurer du kanskje på? Det kan du lese mer om hos Sydney Morning Herald.

Blir slike bilder for mye for deg, kan du heller knipse en selfie:
Men forskerne advarer mot spredning av hodelus takket være dette
»

(Kilde: Sydney Morning Herald)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen