Halvparten plaget av musearm

Ifølge undersøkelsen, som ble gjennomført blant nordmenn som benytter seg av PC på jobb, oppgir halvparten av arbeidstakerne at de er plaget av musearm. Samtidig sier 8 av 10 at de har kunnskap om hvordan de kan forebygge slike smerter. Undersøkelsen viser også at 40 prosent ikke gjør noe for å hindre plagene, mens halvparten sier at arbeidsplassen har meget lite fokus på forebyggelse av PC/mus-relaterte smerter.

- Det er interessant å se at det er nordmenn som har best kunnskap om forebyggelse av PC-relaterte plager i Skandinavia, men dessverre kan det virke som om vi ikke tar plagene på alvor før vi har utviklet mer eller mindre kroniske lidelser som musesyke, sier Lise Ødgren, daglig leder i Contour Design Norge.

Like interessant som at 80 prosent har kunnskap om hvordan de kan forhindre plager er det å se at hele 1 av 5 har liten eller ingen slik kunnskap.

Hver tredje person med smerter melder at de har fått behandling. 29 prosent har fått nytt datautstyr. Hele 43 prosent lever med smertene i ett år eller mer, og 4 av 10 foretar seg ikke noe som helst.

- Det er bekymringsfullt at så mange som 4 av 10 ikke gjør noe for å bli kvitt smertene. I tillegg er ett år - eller lenger – svært lang tid å være plaget av musemerter. Dersom man ikke får behandling, nytt arbeidsutstyr eller tilpasset arbeidssituasjon kan smertene resultere i kroniske lidelser. Dette er lite gunstig, da det går ut over kvaliteten i hverdagen, også langt ut over arbeidssituasjonen. Det positive må være at det i år er 2 prosent flere som gjør noe enn i fjor, men vi har likevel en lang vei å gå, sier Lise Ødgren.

Ifølge undersøkelsen bør norske bedrifter fokusere mer på at arbeidsutstyr er ergonomisk korrekt. Det vil si alt fra riktig høyde på skrivebordet og ergonomisk utforming på maskinvare (som mus) til riktig belysning. 28 prosent svarte at de har fått profesjonell rådgivning angående hvordan de skal best innrette arbeidsplassen sin, en nedgang fra 37 prosent i en tilsvarende undersøkelse gjennomført i fjor.

- Tallene viser at det har vært en markant nedgang i antall arbeidstakere som får profesjonell rådgivning. På dette området ligger vi på jumboplass i Skandinavia. Smerter og plager forbundet med bruk av PC-mus kan forebygges og arbeidsplassen kan fokusere på forebyggelse samt tilrettelegge arbeidsforholdet for å minimere risikoen for å utvikle slike skader, utdyper Ødgren.

Undersøkelsen ble gjennomført i april/mai i år av researchinstituttet Zapera, på vegne av Contour Design. 1516 personer innen den yrkesaktive delen av befolkningen i Norge, Sverige og Danmark ble intervjuet.

(Kilde: Pressemelding fra Contour Design)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen