Halvparten av alle PC-brukere er pirater

Halvparten av alle PC-brukere er pirater

Ny undersøkelse viser oppsiktsvekkende tall.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Annenhver PC-bruker i verden har ulovlig programvare installert på maskinen sin, viser en undersøkelse gjennomfort av Business Software Alliance (BSA).

Varierende grad av ulovlighet

Undersøkelsen ble gjort ved å kontrollere omtrent 15 000 PC-er i 32 ulike land, og det ble gjennomført 400 til 500 intervjuer i hvert land, for å få svar på spørsmålene de hadde. Resultatet av undersøkelsen viser at 47 prosent av alle PC-brukere har fått tak i programvare ulovlig, og synes det er «greit».

47 prosent av PC-brukerne i undersøkelsen skal ha hatt ulovlig programvare på maskinen sin. (Kilde: BSA)
47 prosent av PC-brukerne i undersøkelsen skal ha hatt ulovlig programvare på maskinen sin. (Kilde: BSA)

Graden av piratkopiering varierer, og ikke alle PC-er med ulovlig programvare er et resultat av bevisst piratkopiering. Mange i undersøkelsen har for eksempel installert et program de bare har én lisens for på flere datamaskiner, og dermed gjort noe ulovlig. Andre har imidlertid lastet programmer direkte ned fra P2P-nettverk, og er kanskje mer åpenbare kandidater for piratstemplet.

Vi kan også se i undersøkelsen at graden av piratkopiering varierer fra land til land, hvor de fleste utviklingslandene kommer dårligst ut. Land som Kina, Nigeria, Vietnam, Ukraina har alle mye piratkopiering, skriver BSA. Norge var ikke et av de 32 landene BSA hadde med i undersøkelsen.

Ikke klar over det selv

De aller fleste som har ulovlig programvare mener det er en vanlig forekomst hos de fleste, og at de neppe vil bli tatt. Ifølge BSA skal mange av de såkalte piratene ikke ha visst at de gjorde noe ulovlig, selv om deres ugagn skal ha kostet verdens programvareselskaper hele 59 milliarder dollar iløpet av fjoråret.

Sjekk ut hele undersøkelsen på BSAs egne hjemmesider for et dypere dykk i statistikken.

Les også: Flere aksepterer piratkopiering

(Kilder: Ubergizmo, BSA)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen