Halloween

De mest opplyste av oss har fått med seg at resirkulering er en god ting. I Hollywood virker dette å bare være en halvsannhet, da det for hver gode nyinnspilling av gamle klassikere dukker opp minst et par tilsvarende dårlige. I løpet av de siste årene har skrekk-klassikere stått i søkelyset, der hele den kvalitative skalaen fra Zack Snyders effektive "Dawn of the Dead", til den heller begredelige "The Haunting", er representert. Det var bare et spørsmål om tid før John Carpenters klassiker "Halloween" fra 1978 måtte til pers, denne gangen etterlatt i Rob Zombies heller tvilsomme hender.

Michael Myers er tilbake i velkjent fremtoning.
Michael Myers er tilbake i velkjent fremtoning.

Halloweenmordene

Unge Michael Myers vokser opp i en dysfunksjonell familie. Stefaren er en alkoholisert slask, moren er stripper, søsteren er lett på tråden og det hjelper heller ikke at Michael blir mobbet på skolen. En halloweeen blir det for mye for den sarte sjelen og den maskekledde unggutten tar livet av hele sin familie, med unntak av sin lillesøster.

15 år senere har den unge piken, Laurie Strode, blitt adoptert av en omsorgsfull familie, og lever et godt liv, helt til det blir halloween og Michael Myers finner det for godt å endelig bryte seg ut av sinnsykehjemmet. At Myers dreper alt og alle han kommer over på sin vei for å gjenforenes med sin søster er nærmest selvforklarende. Og om du enda ikke har skjønt det, Myers motiv er ikke savn etter en elsket søster.

Den eneste personen som står imellom Laurie og Michael er den sympatiske psykologen Sam Loomis (Malcolm McDowell), som gjør alt han kan for å stoppe Michael.

Samfunnet har skylden

Den originale "Halloween", som i sin tid ble produsert på et minimalt budsjett, er ikke en av filmhistoriens best kjente grøssere uten grunn; den hadde en ubehagelig følelse som hang igjennom filmen, den var nyskapende, hadde sympatiske karakterer og et minneverdig lydspor. Det eneste Zombie har klart å ta med seg til denne nye utgaven er lydsporet, det vil si, det samme, men ikke engang det har samme effekt som i originalen.

Sam Loomis og Laurie Strode har nok å stri med.
Sam Loomis og Laurie Strode har nok å stri med.

Zombie har byttet ut stemning med gørr og mysteriet med banal samfunnskritikk. Det er rett og slett ikke grenser for hvor mange elementer han har lagt til grunn for Michaels ondskap. Oppvekst, samfunnet, fraværet av en god farsfigur, mangel på økonomiske goder, en usikker mor, en ond søster, mobbing og skoleverket. Med andre ord; alt annet enn Michael selv har skyld for at han er som han er.

Ved å demystifisere Michael Myers på denne måten blir 2000-tallets "Halloween" en ganske tannløs affære. Zombie er muligens en teknisk kompetent filmskaper, men han er ingen historieforteller. Dette er og blir en blanding av kjedelig oppgulp og nye tilskudd som tar bort mye mer smak enn de gir. Det føles som om filmen rett og slett passerer mens tilskueren sitter likegyldig tilbake, uten å ha noe frykt for Myers i det hele tatt. Når du trodde at det ikke gikk an å synke lavere har også Zombie funnet en måte å kastrere originalens slutt på.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Oppsummert er nyinnspillingen av "Halloween" ikke skummel, ikke ekkel, ikke engasjerende og heller ikke stemningsfull. Den er på en positiv note teknisk greit gjennomført og bare middels kjedelig, men det er en mager trøst. Filmen har kanskje mye mer blod og gørr enn originalen, men den blir paradoksalt nok bare tannløs og slapp. Lei heller originalen på DVD.

Halloween

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen