Test

Hair Cuts - Motorpsycho on Film

Motorpsycho har holdt på i snart 20 år, og i løpet av den tiden har de spilt seg gjennom et par tromisser, en enorm mengde bunnsolide livekonserter, 18 album og en mengde EP-er og andre godsaker. Tidligere i år kom de med skiva ”Little Lucid Moments”, som i løpet av få gjennomspillinger vokste såpass på vår anmelder at han ga den en solid sjuer, til tross for at lydbildet muligens ville appellere mest til fansen. Han ga uttrykk for at en eventuell fersk Psychonaut (Motorpsycho-fan, journ. anm.) muligens ville få bedre utbytte av en konsertbillett. Nytt forslag: hvis du ikke allerede har kommet deg på en konsert, og hvis du har vært på en mengde også for den saks skyld, kjøp denne dobbel-DVDen.

Summa summarum

Merkelig nok var Motorpsycho avbildet på coveret til Danser med ulver 2
Merkelig nok var Motorpsycho avbildet på coveret til Danser med ulver 2.

Hva? En kjøpsanbefaling allerede i introduksjonen? Ja, effektiviteten lenge leve. "Hair Cuts" er nemlig en helstøpt produksjon. To DVD-er, den første inneholder samtlige musikkvideoer bandet har laget så langt, totalt 21, samt dokumentarene "This is Motorpsycho" og "Noorse Helden". På disk 2 finner vi "Roadwork III: The Four Norsemen of the Apocalypse", en hel konsert fra The Paradiso, Amsterdam, 2002, "Another Ugly Tour", som er en noe annerledes klipping av "This is Motorpsycho", og ytterligere tre låter, hvorav to fra Samfunnet i Trondheim og en fra en eller annen kjellerstue, muligens i Trondheim. Puh. Når det i tillegg er to forskjellige kommentatorspor på samtlige musikkvideoer, bør du ha satt deg godt til rette i godstolen, med rikelig av det du ønsker å innta innen rekkevidde. Det er ikke sikkert du klarer å slå av, nemlig.

For Motorpsycho har alltid levert varene. Hvilket de ettertrykkelig får dokumentert gjennom de over fem timene disse DVD-ene varer. Første musikkvideo, Grinder (fra albumet ”Lobotomizer”), er fra 1991, tidlig i bandets karriere, og siste er Serpentine (fra ”It´s a Love Cult”) fra 2002. 11 år med musikkvideoer altså. Det spenner fra filmer produsert av ymse mennesker i bandets omgangskrets, med både Super 8, 8- og 16mm, til profesjonelle studioproduksjoner. Blant høydepunktene finner vi Have Fun, Watersound, Mad Sun, Sinful, Wind-Borne, den hysterisk morsomme Walkin´With J. og den velproduserte The Slow Phaseout. Sett i rekkefølge, og med volumet på et nivå som fort kan få borettslaget til å fatte vedtak, gir denne totale presentasjonen av Motorpsychos videoer et herlig innblikk for nykommerne, og et herlig tilbakeblikk og ytterlige kunnskap for fansen.

Ingen vits å skippe

Kenneth Kapstad (t.h) er den nyeste Motorpsycho-trommisen.
Kenneth Kapstad (t.h) er den nyeste Motorpsycho-trommisen.

Med i boksen, ja, det er en boks, og den er som vanlig designet av Kim Hiorthøy, følger det med et lite hefte, med en introduksjon ved navn «Memo from the bunker». Her skriver vokalist og bassist Bent Sæther (bak signaturen b.s.): «Not all of this is even close to ”good” in the traditional sense, but since we don´t subscribe to Stalin´s views on the treatment of history, it´s included in all its dubious glory.» Han har rett, noe av det er rett og slett begredelig, men pokker, skal man vise frem bandet så hvorfor ikke gå hele veien. Han skriver også at utenforstående står fritt til å skippe, men det er strengt tatt ingen grunn til å skippe. Du kommer bare til å få lyst til å se det du skipper senere uansett.

I heftet får du også en liten bakhistorie til hver enkelt video. Det er moro å lese omstendighetene rundt, særlig de produksjonene som åpenbart må ha vært latterlig billige. Som for eksempel Wearing Yr smell, en video hvor bandmedlemmene sykler rundt på Svartlamoen. Hele videoen. Mens Sæther river lapper av en slags flipover han har på brystet, med bruddstykker fra teksten. I heftet står det skrevet at dette var og har vært den eneste gangen bandet har hatt en gjennomførbar ide til en video. Hadde ikke den resterende produksjonen vært så overbevisende hadde nettopp dét utsagnet vært ytterst bekymringsverdig.

Så, er det ikke noe å klage på? Du klager jo alltid? Du pleier å sutre over alt fra banale sangtekster til dårlig engelskuttale? Vel, at gutta i Motorpsycho tidvis stotrer litt med engelsken gjør ingen verdens ting. Det er dessuten mest på dokumentarene at dette er merkbart. Og sangtekstene er i og for seg totalt irrelevante for denne anmeldelsen (og ikke er det noe å utsette på dem heller, for den saks skyld). Det som derimot står på blokken er: hva er greia med disse irriterende effektene på liveopptaket fra Amsterdam? Det rasler og risler masse rare greier nedover skjermen titt og ofte. Det gir seg heldigvis etter hvert, men spørsmålet er om det noensinne burde begynt. Også burde muligens de engelske undertekstene vært korrekturlest en runde til. Ikke at det er plagsomt, men det er så deilig når ingenting skurrer.

Konklusjon

Hair Cuts er en monumental Motorpsycho-utgivelse. En biografi over bandet så langt. Et viktig stykke norsk musikkhistorie, som burde være obligatorisk for både gamle og nye fans. Og musikkinteresserte forøvrig. Så, løp og kjøp? Oh yes.

Hair Cuts - Motorpsycho on Film   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen