Med Grove Ecosystem kan du få en kjøkkenhage i stua
Med Grove Ecosystem kan du få en kjøkkenhage i stua (Bilde: Grovelabs)

Du skal spise bra med tomater før dette går i null

Smart Kickstarter-prosjekt lar deg dyrke egne grønnsaker uten engang å vanne dem. Men så var det prisen da...

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvis du går rundt med gartner-ambisjoner, men har fingre som er omtrent like grønne som et norsk kommunebygg, kan dette Kickstarter-prosjektet være noe for deg.

Grove Ecosystem er ikke bare en blomsterkasse for innendørs bruk, men - som navnet sier - et økosystem i miniatyr. Konseptet ser ut som en moderne veggseksjon, men istedet for å stappe den full av bøker, er altså tanken at du skal fylle hyllene med små grønnsakhager.

Sjekk også ut den lure blomsterpinnen som reddet sitrontreet Severin:
Hvordan et surt lite tre unngikk den sikre plantedød (Tek Ekstra)»

Avhengig av akvariefisk

Det som gjør at Grove skiller seg ut fra andre, lignende konsepter, er det store akvariet i bunnen av «økosystemet». Vi setter økosystem i gåseøyne, for helt selvbærende er det ikke; du må nemlig mate fisken. Men tanken er altså at vannet fiskene bor i, med avfallsstoffene fra fisken (stort sett fiskebæsj, vil vi tro), sirkuleres rundt i Grove.

4fd9aa503c7a920116303c314431802f_original
Foto: Grovelabs

Dermed inneholder vannet naturlig gjødsel til plantene, og det filtreres på veien gjennom de porøse leirkulene som plantene vokser i, slik at fiskene får rent vann inn i akvariet igjen. Med en smule tålmodighet og et par håndfuller teknologisk bistand, vil du etter en tid sitte igjen med selvdyrkede, kortreiste grønnsaker, bær og eller urter.

grove-3.
 Foto: Grovelabs

Hvorvidt du ha akvariefisk, og ikke et par-tre ørreter for eksempel, vet vi ikke. Så langt strekker ikke våre oppdretts-kunnskaper. Romtemperaturen blir kanskje for høy? Men tanken på en komplett ørret-middag med selvdyrkede grønnsaker er i alle fall morsom, om ikke annet.

Justerbare LED-lamper som endrer fargetemperatur for å etterligne solen, skal sørge for optimale lys- og vekstforhold, samtidig som det skal være behagelig å ha i stua. Systemet er også utstyrt med vifter; hvorfor er litt uklart, men det virker som de skal hjelpe til med å kontrollere luftfuktigheten rundt plantene.

Styres fra smarttelefonen

Grovelabs, det nyoppstartede selskapet bak Grove Ecosystem, utvikler også en app til både iOS og Android, som skal hjelpe deg med å stille inn en god lys- og vanningssyklus for å skape best mulige vekstforhold for det du har plantet. Pushvasler skal hjelpe deg med å passe på dine «gartnerplikter», som for eksempel å sette inn flere fisker hvis plantene dine ikke får nok næring.

grove-4.
 Foto: Grovelabs

Du kan til og med sette hele systemet i «feriemodus», og da skal det greie seg helt fint på egenhånd i minst én uke. Det krever selvsagt at noen mater fiskene dine, eller at du installerer en automatisk fiskemater.

Med 23 dager igjen av finansieringskampanjen har prosjektet allerede samlet inn over 300 000 dollar (over 2,6 millioner kroner), tre ganger som mye som målet på 100 000. Dette til tross for den relativt høye prisen på 2700 dollar, nesten 24 000 kroner. Du må altså dyrke og spise bra med tomater for å gå i null, særlig med tanke på at en jevn strøm av gullfisk er blant driftsutgiftene.

Den høye prisen gjør at vi ikke akkurat spretter av stolen, men det er utvilsomt både et morsomt og smart produkt; så vi får håpe at de tidligere MIT-studentene lykkes, slik at det kanskje kommer noen billigere utgaver i fremtiden.

Kickstarter er ikke er risikofritt, og du har begrenset med garantier; 
du kan lese mer om hvordan det fungerer i denne guiden (Tek Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen