Hacket presidentens timeplan
(Bilde: Shutterstock)

Hacket presidentens timeplan

Russiske hackere skal ha lurt seg tilgang til sensitive datasystemer i Det hvite hus.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hackerangrepet mot Det hvite hus fulgte klassiske oppskrifter av den gamle skolen, der sosial manipulering var nøkkelen til data, melder CNN.

Det hele begynte med en fiskepost til det amerikanske utenriksdepartemetet, som på grunn av menneskelig sikkerhetssvikt ga hackerne tilgang til departementets datasystemer. 

Amerikanske etterforskere mener hackerne brukte dene tilgangen, som er alvorlig i seg selv, til å angripe presidentens hjem og kontor i Washington. Her skal de blant annet ha klart å komme seg inn i presidente Obamas epost og hentet oversikt over presidentens timeplan og møter. Ifølge pesidentens talsmann Ben Rhodes skal hackerne ikke ha hatt tilgang til systemer som direkte inneholder opplysninger sensitive til nasjonal sikkerhet. 

Det på tross av at hackerne på et tidspunkt ble låst ute av systemet, bare for å komme seg inn igjen kort tid etter, sannsynligvis ved hjelp av god, gammel og svært efektiv sosial manipulering.

Hackerlegende tilbyr sine tjenester

Kort tid etter nyheten om datainnbruddet ble kjent tilbød hackelegenden Kevin Mitnick, som nå jobber som sikkerhetskonsulent, sine tjenester til presidenten.

Les også: Kjendishacker Kevin Mitnich har selv blitt et hackermål » (Cw.no)


Mitnick ble verdenskjent som en mester i bruk av sosial manipulering for å skaffe seg tilgang til flere datasystemer på 80-tallet, inkludert telekomkjempen Pacific Bell. Etter han ble oppdaget tilbrakte han flere år på rømmen før han ble arrestert og satt i fengsel. Mitnick slapp ut i 2000, men siden dommen han fikk inkluderte stipulasjoner som forbød ham å bruke noen form for digital kommunikasjon med unntak av fasttelefon i flere år. Da han endelig var en helt fri mann i 2003 fikk han igjen lov til å bruke digital kommunikasjon og snakke om erfaringene sine.

Sosial manipulering, inkludert phishing, er den enkleste måten å bryte seg inn i datasystemer på, som Mitnick skriver i boken The Art of Deception. All verdens passord og sikkerhetssystemer kan fortsatt ikke helt måle seg mot en dyktig svindler og menneskelig svikt.

I fjor ble det oppdaget en gigantisk database med stjålne passord:
– Russiske hackere har stjålet 1,2 milliarder passord » (Cw.no)

Verdens mest populære smartmobilsystem er langt fra sikkert:
Halvparten av Android-telefonene har sikkerhetshull » (Cw.no)

(Kilde: CNN)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen