Hackere med massivt nettangrep mot energiselskaper
(Bilde: Eric Gevaert/Shutterstock.com)

Hackere med massivt nettangrep mot energiselskaper

En rekke europeiske land er rammet.

Sommeren er kommet for fullt, men en gruppe som aldri ser ut til å ta sommerferie er hackerne. Nå meldes det om et nytt, storstilt nettangrep som har potensiale til gjøre enorm skade i store deler av den vestlige verden.

Sikkerhetsselskapet Symantec rapporterer nemlig om en gruppe hackere som har utført en gedigen offensiv mot en rekke viktige energiselskaper i både USA og Europa. Angrepet skal fremdeles være pågående.

Stor sabotasjetrussel

Den ansvarlige hackergruppen går under navnet «Dragonfly» og skal ha benyttet ondsinnet programvare til å skaffe seg adgang til nettverkene til blant annet strømprodusenter, kraftdistribusjonsselskaper, operatører av naturgassrør og andre aktører i energibransjen.

Den ondsinnede programvaren skal blant annet ha omfattet trojanere som satte hackerne i stand til å fjernkontrollere datasystemer og hente ut store mengder informasjon.

Ifølge Symantec har hovedmotivet til gjerningspersonene vært industrispionasje, men sikkerhetsselskapet sier at angrepsmetoden også gjør det enkelt for hackerne å bedrive omfattende sabotasje av målene. Dette ser ikke ut til å ha skjedd hittil, men så lenge muligheten ligger der er trusselen fortsatt stor.

Meget profesjonelle

Dragonfly skal ha vært aktiv helt siden 2011 og beskrives av Symantec som en profesjonell organisasjon med et svært høyt teknisk ferdighetsnivå, og som bærer preg av å være sponset av statlige myndigheter.

Det er USA og Spania som har vært de største målene, med andeler på henholdsvis 24 og 27 prosent av angrepene. Blant andre store mål finner vi Tyskland, Italia, Frankrike, Polen og Hellas. Norge er ikke nevnt.

Det er ennå uvisst hvem eller hvor hackerne er, men basert på analyser av aktivitetstidspunktene til angriperne er det ifølge Symantec sannsynlig at de befinner seg et sted i Øst-Europa. Flere detaljer om angrepet finner du i Symantecs rapport.

Hackere benytter stadig nye metoder: Denne datakriminelle brukte NAS-er som DogeCoin-slaver »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen