Test

Håkan Hellström - För Sent För Edelweiss

"För Sent För Edelweiss" er Håkan Hellströms fjerde ordentlige studioalbum, og det andre siden han forlot bandet Broder Daniel for å vie seg til solokarrieren. Debutalbumet "Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg" regnes som hans beste, selv om de to øvrige platene hans utvilsomt er hørbare.

Håkan har egentlig sluttet å spille konserter, så dette er et sjeldent syn.

Hellström har alltid spilt en sjarmerende blanding av visepop og indierock, en stil han videreutvikler på "För Sent För Edelweiss". Her har han imidlertid også fått tydelig inspirasjon fra 60-tallsrocken, samtidig som han forsøker å holde fast ved sitt eget klassiske lydbilde.

Skranglete og særpreget

Her blandes skranglete, usikre gitarer med energiske pianotoner og Hellstrøms særpregede, halvfalske vokal. Denne livlige innpakningen står imidlertid ikke i stil med innholdet, ettersom den sprudlende stemningen som pleide å prege Håkans tekster er tonet betydelig ned. I stedet serverer han nostalgiske viser om tapt kjærlighet og tid som har passert, riktignok iblandet noen lyspunkter.

Den mest vellykkede sangen på albumet er nok singelen För en lång lång tid, med den klassiske tekstlinjen "varför måste vi döda varandra?". Det dominerende pianoriffet minner imidlertid mistenkelig om The Cure-låten The Caterpillar. Hellström har aldri vært fremmed for å "låne" referanser til albumene sine, og För en lång lång Tid er altså et ferskt eksempel. Det er uansett en veldig bra låt, med fin tekst og et veldig harmonisk refreng.

Inspirert av gamle storheter

En ekte gentlemannstyv.

Tittelsporet er en annen vellykket låt, som markerer starten av et rolig parti bestående av fire sanger, før Hellstrøm girer opp tempoet igjen med Långa väger og avslutter det hele med albumets kanskje mest bråkete låt i form av Inte skyldig nån nåt. Vekslingen mellom rolige og bråkete partier fungerer godt, og det hele knyttes sammen av Hellströms karakteristiske stemme.

Dom fyra årstiderna er nok et eksempel på at han kanskje har latt seg "inspirere" av tidligere storheter. Sangens akkordprogresjon er nemlig veldig lik I Fought the Law av Sonny Curtis, som har blitt udødeliggjort av The Clash og Bobby Fuller. Og som om ikke det var nok, kan man også høre åpenbare likheter mellom Hellström Zigenarliv Dreamin og Canned Heats hippieklassiker Going up the country.

Konklusjon

Det hevdes at Håkan Hellström plagierer andre uten tillatelse, at han synger falskt med vilje og at platene hans er altfor ujevne. Uansett om man er enig i dette eller ikke, er det vanskelig å nekte for at han kan skrive veldig fengende og vakker musikk når han virkelig vil. "För Sent För Edelweiss" klarer tidvis å bevise dette, selv om det er vanskelig å hevde at det er på høyde med legendariske "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

Håkan Hellström För sent för Edelweiss   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen