Ha den i skjortelomma

Det finske selskapet Upstream Engineering er godt på vei i utviklingen av Photon Vacuum. Dette er en optisk teknologi som skal gjøre det mulig å lage projektorer i mikroformat.

Selskapet har ennå ikke greid å lage en fullt fungerende mikroprojektor, men har allerede vist frem flere uferdige prototyper, for å vise hvordan de ser for seg at det ferdige produktet blir seende ut. Prototypene er ikke stort større enn en vanlig fyrstikkeske, og målet er at det skal være mulig å bære disse med seg som tilbehør til både mobiltelefoner, MP3-spillere med skjerm og andre duppeditter.

For å krympe selve projektoren har Upstream brukt en LED-basert løsning. Lyset fra en LED-pære samles opp i et lite skall, og blir projektert mot et begrenset område.

Ett problem som ennå gjenstår er å utnytte lyset bra nok. Gründeren bak Upstream, Mikko Alasaarela sier til News.com at en utnyttelse på 60 prosent av lyset vil være bra nok til at mobilprodusentene vil vise interesse for produktet. Han har stor tro på at selskapet hans med tiden vil greie å oppnå en effektivitet på opp til 80 prosent. Alaseera håper på en kommersiell lansering av produktet allerede til neste år.

Nye bruksområder for telefonen
En projektor i mobiltelefonen åpner mange muligheter. Mange telefoner kan allerede vise Powerpoint-presentasjoner. Med en projektor i skjortelommen i tillegg, har du alt utstyret du trenger for å kjøre en hel presentasjon.

Med en projektor på mobiltelefonen blir det også mye lettere å dele det man har lagret på telefonen. Får man for eksempel et morsomt MMS-bilde eller en vits i en tekstmelding kan man lett vise dette frem til flere venner samtidig, uten å måtte sende telefonen på rundgang.

Mer og mer tyder på at mobiltelefonen i fremtiden vil kunne erstatte store deler av dagens multimedieutstyr. Bedre skjermer, støtte for film, bilder og musikk, samt muligheter for å koble telefonen til stereoanlegget i stua er bare noe av det som har blitt mulig i løpet av de siste årene. Med en mobil projektor på listen kan man altså ha en nesten komplett hjemmekino i lommen.

Flaskehalsene
Det er imidlertid en god del flaskehalser som må fjernes før telefonen kan regnes som en komplett multimediepakke. For eksempel er det få eller ingen mobiltelefoner som kan vise filmer i særlig god kvalitet - i hvert fall ikke i stort format - så DVD-spilleren trenger ikke føle seg truet på mange, mange år ennå.

Batteriet er en annen viktig faktor. De fleste mobiltelefoner i dag holder få timer dersom man aktivt bruker kamera, MP3-spiller eller andre strømtørste funksjoner. Det forskes imidlertid for fullt på batteriteknologi og alternative energikilder til mobiltelefoner, og man har allerede en rekke lovende teknologier på tegnebrettet.

De siste årene har mobiltelefonen markert seg sterkere og sterkere på multimediemarkedet, og det ser absolutt ikke ut til at trenden vil stoppe med det første. Vi ser frem til fortsettelsen.

(Kilder: Upstream, News, Digi)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen