Gymnaslærer Pedersen

I filmen spiller Kristoffer Joner en aldrende historielærer, Gymnaslærer Pedersen, som forteller sin egen historie om hvordan han opplevde AKP-MLs storhetstid. Han legger ut om hvordan han som nyetablert familiefar begynner å engasjere seg i politikk, og drømmer om en væpnet revolusjon.

Se større versjon og flere bilder
Kristoffer Joner som tørr gymnaslærer.

Det er eleven Werner som får ham på revolusjonære tanker, med hans engasjerende samtaler. Eleven overbeviser sin lærer om at det er uunngåelig med en revolusjon mot borgerklassen, og at det dermed er lurt å være på rett side av geværet, spesielt når en har en småborgerlig stilling som lærer. Gymnaslæreren blir til en kamerat. Denne overtalelsesevnen er kanskje ikke den mest realistiske, det er i hvert fall eneste gangen jeg har hørt om en elev som får en lærer til å skifte ideologi. Allikevel blir dette naturlig av Joners fremstilling av læreren.

Ny Kamerat

Etter en stund, når Pedersen er helt inne i partiet, flytter Werner til Trondheim for å studere. Tomrommet etter ham blir fort fylt igjen av en ny kamerat som ankommer. Den unge legen Nina Skåtøy, spilt av Ane Dahl Torp, er født og oppvokst i et borgerlig hjem, men må finne seg en ny ”familie” når hun blir en del av det kommunistiske fellesskapet. Det blir fort klart at det kommer til å bli et mer enn bare vennskapelig forhold mellom Pedersen og Skåtøy.

Se større versjon og flere bilder
Klassens time med revolusjonært preg.

Etter et tilfeldig møte hos en fiskehandler på torget blir begjæret for sterkt, og det innledes et utenomekteskapelig forhold. Forholdet blir hett og intenst, men også kortvarig. Bruddet er hardt for Pedersen å takle, og det ender i et ekteskapsbrudd for ham, og ekskona flytter til Mo i Rana med deres felles barn. Etter dette er det to ting han har på agendaen; å få tilbake Nina, og å forberede seg til revolusjonen kommer. Og begge deler viser seg seg å være litt problematisk.

Sært

Snakkingen i denne filmen er nesten ustanselig. Når det ikke er dialog, hører en Gymnaslærer Pedersens fortellerstemme, og slik drives handlingen framover. Dette gjør at det er vanskelig å ikke klare å følge med. Men av og til kommer det noen direkte sære partier, som gjør at en klør seg litt i hodebunnen. Et eksempel er når Nina Skåtøy plutselig begynner å snakke kinesisk. Disse er ganske virkningsfulle, men når de er så få blir det litt rart.

Gymnaslærer Pedersen

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen