Test

Gymnaslærer Pedersen

Det kan i hvert fall virke sånn i hans nyeste film "Gymnaslærer Pedersen". Moland maler et skrekkinngytende bilde av AKP(ml)-miljøet, men som historien viser oss at faktisk stemmer overens med virkeligheten.

Alternativ tekst mangler
1. mai-toget i Larvik tok litt av i fjor. Foto: Erik Aavatsmark

Tøffelhelt

I filmen møter vi Gymnaslærer Pedersen (Kristoffer Joner). Han er en ganske vanlig gymnaslærer på 70-tallet med både kone, barn og husbanklån, helt til blonde Nina Skåtøy (Ane Dahl Torp) dukker opp. Som jenter gjerne har en tendens til, lurer hun Pedersen til å bli med i Norges mest myteomspunnede parti, og som gutter gjerne har en tendens til, gjør herr Pedersen det meste for sex. Resultatet blir opptil flere kommunistiske sex-scener hvor vi får kryssklippet propagandafilmer fra et rødt Kina med Ane Dahl Torps pupper i fri utfoldelse.

Etter et fatalt samleie i en svensk skog stiller Nina Skåtøy seg opp foran partiets ledelser og bekjenner sine synder med den gifte Pedersen, og resultatet blir en lang spiral av desperasjon for paret. Samtidig som Pedersen og Nina sklir fra hverandre, sklir også partiet fra sine medlemmer. Det blir klarere og klarere for både tilskuerne og rollefigurene at AKP(ml) kanskje ikke var løsningen på alle verdensproblemer, og en etter en melder gammelkommunistene seg ut av moderpartiet, helt til bare den harde kjernen sitter igjen. Og de tar med seg partiet i graven.

Aktuell syttitallspastisj

Det er mange ting som gjør "Gymnaslærer Pedersen" til en bra film. Først og fremst har den et tema som er høyaktuelt. Det er AKP(ml)-ernes fundamentalisme som i utgangspunktet er limet i partiet, men det er også dette som river partiet fra hverandre. Medlemmene og organisasjonen mister totalt gangsynet, og begynner etter hvert å hamre løs på hverandre i stedet for på kapitalismen. Høres det kjent ut? Fundamentalisme har blitt moteord, politiske organisasjoner som kaster ut egne medlemmer er ikke uvanlig og storkapitalismen blir bare større og større. Selv om filmens handling er satt til 70-tallet, har den absolutt noe å si oss i 2006.

Alternativ tekst mangler
Joner får større briller for hver film. Foto: Kristian Aavatsmark

Videre er skuespillet veldig bra. Ane Dahl Torps prestasjoner i filmen har blitt hypet ut over alle grenser, men også Kristoffer Joner gjør en ekstremt bra jobb i "Gymnaslærer Pedersen". Rollefiguren hans er både stødigere, mer lavmælt og en liten smule mindre nervøs enn Joners vanlige roller. Den skiller seg dog ikke så veldig mye fra stavangermannens tidligere rollevalg. En annen rolleprestasjon som bør nevnes er Anne Ryg som Joners kone. Med få replikker og små drypp av skuespill gir hun oss et godt bilde av sorgen som oppleves ved å bli bedratt av sin egen mann.

Hans Petter Molands filmspråk kler også handlingen godt. For det meste formidles handlingen gjennom rolig kameraføring og klipping, og sosialrealismen ligger smørt tjukt på. Allikevel krydres det hele med mer poetiske innslag. Sex-scener med fallende, kinesiske lykter, kommunistledere på mausoleum, det hele er enkelt og greit vakkert. I tillegg spes det på med filmklipp fra kinesiske propagandafilmer, og flere scener låner tungt fra propagandaestetikken både når det gjelder kameravinkler, musikk og kostymer. Resultatet er en sjangermiks som fungerer veldig godt til å formidle handlingen.

Konklusjon

Gymnaslærer Pedersen er en film som på en og samme tid er høyaktuell og datert. Den henter fram en svunnen tid, og bruker hendelser fra 70-tallet som pensel til å male et bilde av vår egen tid. Filmen gjøres troverdig av gode skuespillere, regissøren har et stramt grep om kamera, og alt møtes i en helhet som utgjør en virkelig god, norsk film.

Gymnaslærer Pedersen   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen