Gullåret: 50 millioner bærbare vil være i omløp

Et historisk aspekt mellom årsslutt og årsbegynnelse er at måneden begynner med finansielle tall. Produsenter som har hatt et godt resultat i 2003, får et prestasjonspress som stiller høye krav til markedsverdien. Dagens markedsverdi bør være høyere enn fjoråret, det er bunnkravet. Foreløpig er de fleste bransjeorganer overrasket over den positive stemningen for bærbare datamaskiner. Av en tilstandsanalyse Barbara.no har utført fra syv kilder, viser samtlige produktoptimisme ut 2004. Mens noen analytikere også spår vekst utover 2005.

Få nykommere på banen

Inntil videre er markedsrisiko blitt forvandlet til markedsordre, der fellestakten går mot ytterligere volumsalg til Europa og regioner som tidligere har vært dominert av en håndsopprekning av bærbare forhandlere. Uniwill er en av nykommmerne som produserte 1,16 millioner bærbare i 2003 og som nå søker en realistisk vekst til 1,6 millioner bærbare. Uniwill som har tilknytning til Sampo-gruppen i Taiwan, øker dermed veksten med 38% mot årsslutt. Også et nytt ansikt er AOpen, som er mest anerkjent for optiske lagringsenheter og hovedkort til stasjonære datamaskiner. I "sykdomsåret" 2003 debuterte AOpen med distribusjon av omtrent 75 000 bærbare, mens målet var nærmere 150 000 bærbare datamaskiner. Ettervirkninger av SARS-epidemien var en momentarisk hovedgrunn til svekkelsen og i år melder AOpen å ha gjenopprettet konsoliditet i logistikken, hvilket avskriver 250 000 bærbare på ordreblokken. I mars lanserer AOpen ultraportable datamaskiner med 12,1" skjerm og Centrino-brikkesettet "Dothan".

Clevo som fremstår individuelt med egenproduksjon under eget varemerke, oppjusterer produksjonstakten til 700 000 enheter. Clevo eksisterer for det meste i det asiatiske markedet og er sterkt avhengig av salgsinntekter (Return on Sales).

Kloning skaper risikotoleranse

I 2003 ble det avskrevet 1,26 millioner bærbare datamaskiner. I årsresultatet for 2004 ventes 80% vekst som gir markedet 1,8 millioner bærbare fra originalprodusenten Arima. De høye tallene skyldes strukturelle endringer og ikke minst kloningsproduksjon som innebærer valg av standardiserte og rimelige komponenter i produktmodellene. Arima forsvarer konsernets omstrukturering med å dele forretningsområdene i 6 avdelinger, hvor en virksomhet er differensiert til kloning av bærbare datamaskiner. Wistron produserer datamaskiner og tjenere ved siden av spillkonsollet Xbox for Microsoft, samt håndholdte PDA-er. Som originalprodusent (OEM) av bærbare for Acer, Dell, HP, IBM og Acer, vil det fremstilles 1,5 millioner flere bærbare enn hva andelen var i 2003. Med en sådan tilnærming opp til 75%, overstiger også omsetningen av stasjonære datamaskiner med 1,5 millioner enheter, oppgir konsernsjef Simon Lin til Commercial Times og Economic Daily.

Centrino på ønskelisten

Verdens største leverandør av bærbare datamaskiner som produserte 9,3 millioner datamaskiner i 2003, utgir målbevisst 30% vekst for 2004. Det utgjør i underkant av 13 millioner portable datamaskiner. Quanta Computer holdt for 2003 markedsbalansen med en fjerdedel (24%) av global produksjon fra konsernets plantasjer i Kina og Taiwan. En nærliggende årsak til vekstraten er plantasjenes utbredelse og kapasitetsøkning på 1,2 millioner bærbare i måneden. Fra en produktspesifikk tilnærming for år 2004, avventer Dell over 4 millioner datamaskiner fra Quanta, mens HP som også er en svært viktig kunde for maskinvaregiganten, ikke har vært tilgjengelig for estimat av kommende volumsalg. Andre klienter som får tilsendt datamaskiber fra Quanta er Acer, Apple, NEC, britiske Gateway og Sony.

Også Compal har fart under vingene idet konsernet prosjekterer vekst med 50% fra sluttnotasjonen i 2003. Nøyaktig 8,25 millioner bærbare datamaskiner er sammenstilt av Compal, som ligger under Quanta med en markedsandel på 16,7%. Differansen for Compal utgjør omtrent 8,8% lavere enn Quanta, medgir Goldman Sachs.

I samme rapport fra Goldman Sachs blir 49,49 millioner enheter produsert i 2004. IT-analysebyrået International Data Corporation (IDC) gir derimot i deres analyse medfart i salgsvolumet med 600 000 flere datamaskiner.

På grunn av nyttårsavspasering i Kina og Taiwan, var redaksjonen ikke i stand til å innhente data fra Asustek.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen