Guide

Guide: Versjonskontroll for dokumenter

Undertegnede har i flere år vært uten et godt system for sikkerhetskopiering. Gjennom forsiktig manuell synkronisering mellom mine to datamaskiner har dette gått forholdsvis smertefritt, med unntak av når jeg har glemt å ta sikkerhetskopi av noe viktig før jeg formaterte den ene datamaskinen. Slik mistet jeg alle feriebildene fra Malaysia, og slik mistet jeg nylig en ferdig utfylt selvangivelse.

Sikkerhetskopiering har jeg lenge sett på som noe som tar opp mye tid, og ikke nødvendigvis fungerer på alle plattformer. Med en Windows-maskin, en Linux-maskin og en server (også Linux), er det ikke lett å finne programvare som kan synkronisere innholdet mitt på alle maskinene. På et tidspunkt skrev jeg også mitt eget program for å gjøre slik synkronisering i bakgrunnen, men det var slett ikke enkelt.

I løpet av den siste tiden har jeg jobbet en del med versjonskontrollsystemer som CVS og Subversion (SVN). CVS er det eldste systemet som mange nok har hørt om, men begge systemene er laget for samme oppgave; å effektivt dele og oppdatere programmeringskode med andre programmerere. De lagrer alle filene på en sentral server, og du kan hente disse ut på en hvilken som helst maskin. Om du gjør en endring i en fil, sender du inn den nye oppdateringen inn til serveren, og versjonskontrollsystemet sørger for å ta vare på både den gamle og nye utgaven.

Å ta versjonskontrollsystemer i bruk på dokumenter er ikke en spesielt original tanke, men er nok mest utbredt blant programmerere som har faktisk erfaring med slike systemer. Vi skal i denne guiden gå gjennom alt du trenger å vite for å sette opp ditt eget system, både med Windows- og Linux-server, og med Windows og Linux på skrivebordet.

NB! Som flere lesere har bemerket; om et slikt system som dette skal være 100% sikkert for datatap, bør du ta regelmessige sikkerhetskopier av repositoriet du lager. Det gjør du enklest ved å rett og slett kopiere repositoriekatalogen på serveren til en annen datamaskin jevnlig.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen