Guide

Guide til hvitbalanse

Hva er hvitbalanse?

Vanlig dagslys har en helt annen farge enn for eksempel lys fra lyspærer som vi bruker innendørs. Derfor vil et hvitt ark som vi ser på i lyset fra en lyspære ha mer gul farge enn hvis vi ser på det samme arket utendørs i dagslys. Når vi ikke legger så godt merke til dette er det fordi hjernen vår korrigerer for fargeforskjellen slik at vi oppfatter arket som helt hvitt i flere typer lys. Et kamera uten hvitbalansejustering ville vise fargene som de egentlig er, men for oss ville fargene ikke se korrekte ut. Fargene i dagslys ville fått et blått skjær, mens i lyset fra en glødepære ville fargene ha blitt gule og med belysning fra lysstoffrør ville fargene fått en grønn tone. Det er her automatikken i kameraet kommer inn i bildet (bokstavelig talt), den korrigerer fargene slik at de blir mest mulig naturlige ut fra den type lys som kameraet filmer i. Og dermed behøver vi ikke å tenke mer på dette… eller?

Manuell justering

Mange kamera har i dag muligheter for å gå utenfor den automatiske justeringen av hvitbalansen. Så å si alle fotoapparat har det, mens bare de videokamera som befinner seg et stykke opp på prisskalaen har denne muligheten. Det er også stor forskjell på hvor stor kontroll du har over justeringen fra kamera til kamera, men vi kan som regel velge ferdige innstillinger for utendørs og innendørs lys, i tillegg har vi muligheten til å fortelle kameraet hva som er hvitt. Dette gjøres ved å rette kameraet mot noe som er hvitt, for eksempel et papirark og dermed programmere kameraet slik at når du begynner å filme/ta bilder vet kameraet at denne fargen skal være helt hvit uten noen fargenyanse. Denne innstillingen må selvsagt foregå i det lyset du har tenkt å filme/ta bilder.

Test

Jeg gjorde denne testen med et Canon MV5i MC videokamera som jeg tok stillbilder med. Ettersom det er et videokamera har det ikke de mest avanserte innstillingene når det gjelder hvitbalanse, et fotoapparat har som regel flere muligheter. Jeg brukte innstillingene for utendørs lys (outdoor), innendørs lys (indoor) og innstillingen der jeg programmerer kameraet for hvitt (set). I tillegg tok jeg bilder med automatisk justering (Auto). Jeg tok seks bilder innendørs, tre i vanlig lyspærebelysning, tre i lysrørsbelysning og tre utendørs.

Innendørs i lyspærebelysning

Auto Indoor Set

Her synes jeg set-funksjonen kommer best ut, det hvite er hvitest og mest naturtro. Indoor og auto er temmelig like, men innstilt i auto blir bildet en tanke gulere.

Innendørs i lysrørsbelysning

Auto Indoor Set

Her er jeg mer usikker, men set gir mest riktig hvitfarge og farger på ringene, problemet er trefargen som blir for gul/grønn her. Auto gir mest naturtro trefarge og hvitfargen er ok selv om den er litt for gul. Med kameraet innstilt i indoor blir alle fargene feil her.

Utendørs

Auto Outdoor Set

Også utendørs i overskyet vær kommer set best ut, selv om jeg er litt usikker her også. Det er mulig sauene er litt gulere enn de egentlig skal være, mens fjellet i bakgrunnen og gresset er naturtro. Bildet tatt med outdoor-innstillingen har litt blasse farger, mens auto kommer helt klart dårligst ut her, blasse farger på gresset og fjellet i bakgrunnen er jo knall blått. Kanskje en mellomting mellom set og outdoor hadde vært det beste her?

Konklusjon

En bastant konklusjon er ikke enkelt å komme med her. Men hvis jeg skal konkludere ut fra de bildene jeg har tatt med dette kameraet så virker det som at set-funksjonen gir de beste bildene i de fleste situasjoner. Rent praktisk blir det vel kanskje litt tungvint å ha med noe hvitt hele tiden når en skal bruke kameraet. Å ta øyeblikksbilder blir liksom ikke det samme når en må bruke et halvt minutt på å justere kameraet. Det som overrasket meg var at auto-innstillingen kommer forholdsvis dårlig ut, egentlig så burde det kanskje ikke overraske, en automatisk innstilling er vel ment å skulle fungere ok i de fleste tilfeller, vil en ha bedre kvalitet må en justere manuelt. Nå vil jeg tro at variasjonen fra kamera til kamera vil være stor så en må selv bruke litt tid på å finne ut hva som fungerer best med sitt eget kamera. I tillegg er mulighetene for innstilling veldig forskjellig. Ihvertfall så viser denne testen at det lønner seg å prøve seg litt fram og ikke overlate alt til automatikken, forskjellen på de bildene jeg tok er temmelig stor. Ellers så blir kanskje gleden ved å ta bilder/filme større jo mer du vet om ditt eget kamera og det å ta mange bilder og sammenligne de forskjellige er veldig enkelt (og billig) når en har et digitalt kamera.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen